Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πάλι με χρόνια με καιρούς...

Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε, ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!




Η επιτομή της εξερεύνησης για κρυστάλλινη αλήθεια, για ευθύτητα, για διαυγές πνεύμα περνάει από τον πραγματικό κοσμοπολίτη το Νίκο Καζαντζάκη. Η δημιουργικότητα, η ευστοχία, η απόλυτη βεβαιότητα ότι το νόημα της ζωής υπάρχει. Βρίσκεται μέσα στη φύση, σε έναν χάρτη γεωγραφίας που σε ταξιδεύει στον κόσμο όλο με μια ματιά, βρίσκεται μέσα σε κάθε πειρασμό. Μέχρι τον τελευταίο. Από το "καλό ταξίδι" μέχρι τους "τίτλους τέλους", από τη μελέτη του υπερφυσικού μέχρι την αμφισβήτησή του.  




Αρχίσαμε πριν από πολλά χρόνια να λιποτακτούμε αδέρφια. Πετάξαμε τη σκούφια μας για ψεύτικες ηδονές, για τετραγωνικά μέτρα σπιτιού, για εξοχικές κατοικίες, για τετραήμερα. Έγινε μπανάλ το λιομάζεμα, η σπορά, το περπάτημα, η έντιμη εργασία, οι εξαγωγές για ετήσιο εισόδημα <50.000Ευρώ. Έγινε κανόνας ο άμετρος καταναλωτικός δανεισμός, το SUV, η απεργία και τα ρεβεγιόν. Ο δανεισμός έφερε την αδυναμία πληρωμής, η αδυναμία πληρωμής έφερε την ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης, η ανακεφαλαιοποίηση την απουσία ρευστού από την πραγματική αγορά και η απουσία ρευστού γκρίνια. Μια σταλίτσα είναι αυτή η προικισμένη χώρα μέσα στην ανθρωπότητα. Έχουμε άπειρες δυνατότητες, αλλά χάσαμε την αγορά. Δε μάθαμε να είμαστε άνθρωποι των αγορών όπως οι παλιοί λάτρεις του high risk έλληνες εφοπλιστές (μετέπειτα λάτρεις της λαθρεμπορίας). Ο σταθερός μισθός! Σημασία έχει ο σταθερός μισθός ει δυνατόν για πάντα. Να γίνεις μια άμορφη μάζα με επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα ζωής από τα 30 μέχρι τα 65 σου και μετά να ξεκουραστείς από την ξεκούραση. Το δημοσιοϋπαλληλίκι θα ξεριζωθεί από το DNA μας θέλουμε δε θέλουμε. Η εντροπία του κόσμου τείνει να φέρει σε άπειρο χρόνο τα πάντα σε ισορροπία και επιτέλους...επιτέλους...επιτέλους ήρθε η σειρά μας να μας ισοπεδώσει ο ανένδοτος κανόνας της φύσης! Και δεν αρκεί να αλλάξουμε. Πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη ένας ένας, να μην κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες. Ο καπιταλισμός 2ου και 3ου βαθμού υπάρχει όσο υπάρχουν ανόητοι καταναλωτές, η μασωνία σε ελέγχει όσο είσαι έτοιμος να ελεγχθείς, η τηλεόραση είναι βαρόμετρο όσο σε επηρεάζει. Αγάπησε την προσωπική σου ευθύνη, όχι του "άλλου". Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

Φώναξε στο δρόμο. Βγες και πες το ευθαρσώς όταν το νιώσεις : 
"Ελευθερώθηκα. ζω από μέσα προς τα έξω τα πράματα και άρχισα να νιώθω τη γλυκιά ευφορία της κινητικότητας, της δράσης και της αλληλεγγύης. Έπαψα να είμαι ατομιστής, αγωνίζομαι, δεν καπιλεύομαι τον ιδρώτα άλλων. Έχω συνέπεια λόγου. Είμαι έντιμος και φιλότιμος. Μου αρέσει, είναι το γλυκό συναίσθημα της ύπαρξης". Είναι οι στιγμές που σιγουρεύεσαι ότι υπάρχεις και το σώμα σου είναι σε ένα μόνιμο ρίγος. Θυμήσου τον ποιητή : "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, λυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά, ανέβηκα πιο πάνω, είμαι λεύτερος"


...............


Μα όταν θα χρειαστεί να αγωνιστείς ξανά, μην το σκεφτείς αυτό που θα γκρεμίσεις. Σκέψου τη δημιουργία του "μετά". Από το χάος κι από τα συντρίμια θα μπει το νερό στ' αυλάκι για μια νέα δημιουργία. Μη συντηρήσεις το άσχημο. Γίνε γκρεμιστής. σαν τον παλαμά.


"Εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ' εγώ κι ο
χτίστης, ο διαλεχτός της άρνησης κι ο ακριβογιός της πίστης. 
Και θέλει και το γκρέμισμα νου και καρδιά και χέρι. 
Στου μίσους τα μεσάνυχτα τρέμει ενός πόθου αστέρι.
Κι αν είμαι της νυχτιάς βλαστός, του χαλασμού πατέρας,
πάντα κοιτάζω προς το φως το απόμακρο της μέρας.
εγώ ο σεισμός ο αλύπητος, εγώ κι ο ανοιχτομάτης·
του μακρεμένου αγναντευτής, κι ο κλέφτης κι ο απελάτης
και με το καριοφίλι μου και με τ' απελατίκι
την πολιτεία την κάνω ερμιά, γη χέρσα το χωράφι.
Κάλλιο φυτρώστε, αγκριαγκαθιές, και κάλλιο ουρλιάστε, λύκοι, κάλλιο φουσκώστε, πόταμοι και κάλλιο ανοίχτε τάφοι,
και, δυναμίτη, βρόντηξε και σιγοστάλαξε αίμα,
παρά σε πύργους άρχοντας και σε ναούς το Ψέμα.
Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ' αγρίμια
ξανάρχεται. Καλώς να ρθή. Γκρεμίζω τη ασκήμια. 
Είμ' ένα ανήμπορο παιδι που σκλαβωμένο το 'χει
το δείλιασμα κι όλο ρωτά και μήτε ναι μήτε όχι
δεν του αποκρίνεται κανείς, και πάει κι όλο προσμένει
το λόγο που δεν έρχεται, και μια ντροπή το δένει
Μα το τσεκούρι μοναχά στο χέρι όταν κρατήσω,
και το τσεκούρι μου ψυχή μ' ένα θυμό περίσσο.
Τάχα ποιός μάγος, ποιό στοιχειό του δούλεψε τ' ατσάλι
και νιώθω φλόγα την καρδιά και βράχο το κεφάλι,
και θέλω να τραβήξω εμπρός και πλατωσιές ν' ανοίξω, 
και μ' ένα Ναι να τιναχτώ, μ' ένα Όχι να βροντήξω;
Καβάλα στο νοητάκι μου, δεν τρέμω σας όποιοι είστε 
γκρικάω, βγαίνει από μέσα μου μια προσταγή: Γκρεμίστε!"



με εκτίμηση για την Ελλάδα που αγωνίζεται


γιάννης γ. 

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

''ποίηση''

ο γιαννης γ. στέλνει κείμενο μια φορά τον χρόνο http://sabotaz33.blogspot.gr/2012_01_01_archive.html. αυτήν την φορά έστειλε ποίημα.και  με έχει τρελλάνει στο δούλεμα'' και οπως βλέπεις και στην φωτογραφια με έστειλε στο ''ψυγείο'' αλλά αγάπα τους φίλους σου με τα ''ελαττώματα'' τους. Θα του χρωστάω να του γράψω ένα αντίστοιχο.εκτός και αν γράψει ένα καλύτερο για τον πέτρο τατσ.!!!!!!!
γιώργος δ.


Μια ιστορία θα σας πω 
για το γιώργο το γιωργο τον δου
που του ‘λεγες το '04 βρε γιωργο "έχει ψωμί εδώ"
σού ‘λεγε νου-δου, μην ψηφιζεις νουδου 

Πάντα εύστοχος κι εύστροφος
ήταν ωραίος ο γιωργος ο δου
bloggάρει μόνος και παρέας άνευ, σου 'λεγε αριστερός δεν είν' ο αλεξ
σου το χε πει ο γιώργος ο δου

Πείραζε όποιον βολευότανε
χωρίς να το σκεφτεί 
και ποτέ δε βαριότανε 
προκειμένου την αλήθεια να βρει

Πείραζε όποιον βολευότανε
χωρίς να το σκεφτεί 
και ποτέ δε βαριότανε 
προκειμένου την αλήθεια να βρει

Έχωνε για τις υπηρεσίες
ήταν ιδεολόγος, ο γιώργος ο δου 
έλεγε δημόσια όσα για τους δ.υ. σιωπαίνουμε
ήταν ωραίος, ο γιώργος ο δου 

Κι όταν θιχτείς απ όσα διαβάσεις
ψόφιος κοριός εγώ-εσύ-εμείς 
κι αν βρεις στα κείμενά του εσένα 
καλύτερα που έχεις φταίξει να δεις 

Πείραζε όποιον βολευότανε
χωρίς να το σκεφτεί 
και ποτέ δε βαριότανε 
προκειμένου την αλήθεια να βρει

γιάννης γ.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κάτι βαρετό αλλά απαραίτητο (αριθμοί).




Φαντάζομαι ότι έχετε βαρεθεί να ακούτε την ιστοριούλα του μπρεχτ και την αδράνεια του ήρωα στις δίωξεις για τους εβραίους, κομμουνιστές, τσιγγάνους, ρωμαιοκαθολικούς που καταλήγει ‘’Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου.’’
 Το 2011, σε πραγματικά νούμερα πια, σχεδόν απολογισμός, η κεντρική κυβέρνηση είχε έσοδα 53,8 δις € και δαπάνες (πλην τόκων) 60,3 δις € και τόκους 16,3 δις €. Δηλαδή είχε έλλειμα (με μια διόρθωση ταμειακών στοιχείων) 23,2 δις €.  Οk είναι οι τόκοι πολλοί το έχουμε ακούσει και το ξέρουμε. Αλλά λες το 2011 έχω πρωτογεννές έλλειμμα (χωρίς τόκους δηλαδή) 6,5 δις €. Το 2012 θα είναι περίπου 1,5δις. Άρα σου λέει ο άλλος σιγά τα λεφτά που δίνουμε, που δίνει το κράτος μας,  για συντάξεις και μισθούς. Πόσα ακόμη θα μας αφαιρέσουν, έχει φύγει το λίπος είμαστε στο κόκκαλο, δεν το βλέπετε; Μόλις 21,8 δις € είναι οι μισθοί και συντάξεις, και μόλις 17,7 δις € η κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex και ο καζακόμπαρουφακης. Με πόσα να ζήσει ένας λαός; Ρωτούν. Ενας λαός είναι οι 800χιλιάδες δ.υ. και οι 430χιλιάδες  συνταξιούχοι του δημοσίου. Γιατί για τους υπόλοιπους χεστήκαμε.

Το 2011, σε πραγματικά νούμερα πια, σχεδόν απολογισμός, η γενική κυβέρνηση είχε έσοδα 112,6 δις € και δαπάνες (πλην τόκων) 116,3 δις € και τόκους 17,14 δις €. Δηλαδή είχε έλλειμα (με προσαρμογή esa95) 19,5 δις €. €.  Οk είναι οι τόκοι πολλοί το έχουμε ακούσει και το ξέρουμε. Αλλά λες έχω πρωτογεννές έλλειμμα (χωρίς τόκους δηλαδή) 3,5 δις €. Αλλά  σου λέει ο άλλος τι είναι η γενική κυβέρνηση; Είναι ο κρατικός προυπολογισμός η κεντρική κυβέρνηση  που αναφέραμε παραπάνω συν η τοπικη αυτοδιοικηση, τα νοσοκομεία και οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, και τα νομικά πρόσωπα. Το σύνολο. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Το βαθύ κράτος. Ο φωτόπουλος, ο μπαλασόπουλος, ο κολλάς, ο πελεγρίνης, ο μουλόπουλος, το iphone  κινητό της ναταλίας δραγούμη δώρο από τον κο μουλόπουλο, οι κουρτίνες στο γραφείο του δήμαρχου, το εφαπαξ 300χιλιάδες ευρω σε κάθε υπάλληλο της βουλής, το πάρτυ με τα σκουπίδια και τις παράνομες χωματερές,   ………. Αλλά και μαζί και όλοι οι συνταξιούχοι.  Εδώ ο λαός αυξάνετε και φθάνει τους 1,1 εκ δ.υ. εργαζόμενους  του στενού και ευρύτερου δημ. τομέα και λογικά το σύνολο των 3εκ. συνταξιούχων (για αυτό τον αριθμό δεν είμαι σίγουρος)
Τα 26,5 δις € των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης (από τις συνολικά 60,3 δις €), πάνε βόλτα στα ταμεία των δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ερτ, εκκλησίας, ΟΣΕ κλπ. Πάει στα ταμεία των οργανισμών που απεργούν γιατί υποτίθεται δεν επιβαρύνουν το κράτος και είναι κερδοφόροι. Τα 26,5δις είναι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προυπολογισμό στην γενική κυβέρνηση.  Το έλλειμα 19,5 δις € είναι 9,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. Το αεπ για το 2011 ήταν 215 δις €. Αν δηλαδή (κάτι που είναι αδύνατον και άδικο) η κεντρική κυβέρνηση δεν έκανε πάσα τα 26,5δις από τα έσοδα της στον οσε, δήμους κλπ, αν δηλαδή τα υπόλοιπα μέλη της γενικής κυβέρνησης την έβγαζαν με τα δικά τους έσοδα τότε μάλλον δεν θα είχαμε ελλείμματα και δανεικά και μνημόνια και χαράτσια.   Αλλά μήπως είναι πολύ πιο άδικο να μειώνονται τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, να κόβονται συντάξεις, να ξανάπληρώνεις 25ευρω για να νοσηλευτείς, να απολύονται χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι, να πληρώνεις σε φόρους άμεσους και έμμεσους το 47% των εσόδων σου;   
Στην γενική κυβέρνηση το κόστος μισθών + συντάξεων + κοινωνικών παροχών το 2008 ήταν 73,6 δις €, το 2009 80 δις €, το 2010 ήταν 74,7 δις €. το 2012 θα είναι περίπου 51δις . Μόλις,  που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex.
Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος, ούτε δημοσιογράφος, ένα μηνιαίο δελτίο του γενικού λογιστηρίου του κράτους κατέβασα στον υπολογιστή μου και τύπωσα μερικές  σελίδες του. Μόλις,  που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex. Μπορεί να τα διάβασα σωστά μπορεί και λάθος, τσέκαρε τα και μόνος σου. Μην εμπιστεύσαι κανέναν. Διάβασε τα μόνος σου.  Ελάχιστοι ‘’δημοσιογράφοι’’ και ελάχιστοι ‘’οικονομολόγοι’’ έχουν κάνει όμως το ίδιο με εμένα. Οι περισσότεροι αρλουμπολογούν, άλλοι γιατί πληρώνονται σε δολλάρια στο σιάτλ, άλλοι γιατί πληρώνονται σε στερλίνες στην έδρα αφρικανικών σπουδών στο λονδίνο, άλλοι γιατί πληρώνονται σε δραχμές, και άλλοι γιατί δεν πληρώνονται καθόλου γιατί τα ‘’αφεντικά’’ τους ταίζουν υποσχέσεις και κιτρινισμό. Α, κάποιοι ίσως μια ημέρα γίνουν και βουλευτές, έτσι θα είναι πιο χρήσιμοι στα αφεντικά τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά κόμματα και κυρίως πολλοί μπερδεμένοι ψηφοφόροι. Εκπαιδευμένοι από αυτούς.
Όσο τα υποβρύχια που γέρνουν θα πληρώνουν μισθούς στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία σκαραμαγκά, όσο βαγόνια-φαντάσματα θα μεταφέρουν λαθραία τσιγάρα για να συμπληρώνουν το εισόδημα υπαλλήλων του οσε,  όσο από τα τσιγάρα του άνεργου  θα πληρώνεται η σύνταξη των αγωνιστών  βουλευτών μίκη θεοδωράκη και αλέκου αλαβάνου και ένα σωρό ακόμη, όσο από τις απλήρωτες υπηρεσίες φαντάρων θα πληρώνονται οι μισθοί καραβανάδων στρατόκαβλων, όσο από την θέρμανση κάθε σπιτιού θα πληρώνεται ο περιφερειάρχης ψωμιάδης και αδέλφος του, όσο το αγγελιόσημο από  τις διαφημίσεις του κάθε ενδιαφερόμενου θα πληρώνει τις συντάξεις των δημοσιογράφων τράγκα και ταρζάν κλπ, όσο από τις κρατήσεις στους μισθούς εργαζομένων των 586ευρω θα χρηματοδοτείται η συνδυκαλιστική δράση και τα ταξίδια του προεδρείου της γενοπ δεη, όσο από τα επιδόματα αλληλεγγύης δεν πλρώνονται επιδόματα ανεργίας αλλά οι μισθοί στους υπάλληλους οαεδ που σε καταγράφουν στην λίστα-στατιστική ανέργων, και όταν από τους φόρους κάθε neoset που πτωχεύει και εργαζόμενου σε αυτήν επιμένουμε να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα του οσε, τότε ίσως κάποια στιγμή καταλήξουμε στο ότι δεν έχει μείνει τίποτα ζωντανό να τροφοδοτεί το έλλειμμα του ‘’θαυμάσιου γενναίου’’ κόσμου του δημόσιου γραφεικρατικού τομέα.  Το έλλειμμα του τελευταίου αυτοκράτορα.
Από το 2004 εως το 2009, υπολογίζοντας τα 6 χρόνια της γαλάζιας ξενοιασιάς, το πρωτογεννές έλλειμμα του  τελευταίου αυτοκράτορα ήταν συνολικά (επαναλαμβάνω χωρίς να υπολογίζουμε την δαπάνη των τόκων του χρέους) 56δις  €.  Μόλις!!!!!
Όχι ακριβώς!!! Όχι μόνο!!! Τα 56 δις δημιούργησαν νέα δάνεια, νέους τόκους, καθυστερήσεις πληρωμών βεβαιωμένων χρεών του δημόσιου σε ιδιώτες, ακυρώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, νέους φόρους, χαράτσια (σαν αυτά που δεν πληρώνει ο αλέξης αλλά ακόμη δεν τα έχει καταθέσει ούτε στο κεθεα που είχε υποσχεθεί), ‘’εθελοντικό’’ κούρεμα ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία,  χρεοκοπία, εσωτερική υποτίμηση, φαύλος κύκλος.
Οπότε όταν είπαν-είπαμε  να απολύσουν μερικούς δημόσιους υπάλληλους κανείς μας σύμφωνα με τον μπρεχτ δεν είχε μείνει για να αντισταθεί μαζί τους. Και αν θεωρήσεις ότι 100χιλιάδες απολύσεις θα ‘’εξοικονομούσαν’’ θεωρητικά 2,2δις ευρώ, αντιστρέφεις το ερώτημα και ρωτας αν οι 800χιλιαδες δυ αντί για απολύσεις δεχόντουσαν να μοιραζόντουσαν 2,2δις λιγότερα, δηλαδή όχι  21,8δις ευρω  μισθοδοσία  αλλά 19,6δις ευρώ , εσείς τι θα επιλέγατε;
 Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματική απάντηση τους, θα ήταν  να απολυθούν 100χιλιάδες συνάδελφοι τους, αρκει να μην είναι αυτοί στην λίστα, και όχι να μειωθούν και άλλο οι δικοί τους μισθοί. Οι υπόλοιποι δεν έχουν-έχουμε τέτοιο θεωρητικό δίλημμα. Την προηγούμενη εβδομάδα η γυναίκα μου απολύθηκε από το μαγαζί που εργαζόταν και μπήκε στην λίστα ανεργίας – μια ακόμη στατιστική του αρμόδιου υπαλλήλου του οαεδ, και  ίσως αφορμή για απαίτηση αύξηση του  πριμ παραγωγικότητας του.    

γιώργος δ. 

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

μπερδεμένος ελέφαντας


Τα μέτρα που συζητά η 3κομματική κυβέρνηση για την δόση των 31,5 είναι τα πλεον επώδυνα των τελευταίων ετών. Δυσχερέστερα και σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε τον μάιο του 12 (και δεν πήραμε). Μεγάλη επιτυχία!!!! Αλλά τότε είχαμε εκλογές, και είχαμε χρόνο και για δεύτερες στην σειρά. Ας μου εξηγήσει κάποιος που είναι η επαναδιαπραγμάτευση, τι καλύτερο πέτυχε ο ρήτορας αντώνης, τι καινούριο έφερε η κυβερνητική τόλμη της δημαρ, και η τρικυμία εν κρανίω του μπένι στην καρέκλα του αρχηγού κόμματος, και η αντιπολιτευτική δίνη του τσίπρα. Που είναι οι προεκλογικές ισοδύναμες μαλακίες που ψηφίσαμε, πόσες ημέρες χρειάζονται να κλείσουν μια υπηρεσία με 10διευθυντάδες και κανέναν υπάλληλο, πόσες ημέρες χρειάζονται για να σταματήσουν τις χορηγίες στις ποδοσφαιρικές αλητείες, πόσες ημέρες για να βάλουν την εκκλησία να πληρώνει τους υπαλλήλους της; Επιτέλους πόσες ημέρες χρειάζονται για να γίνει κυβέρνηση των ελλήνων και όχι κυβέρνηση για τον λιάτσο, την σαλαγκούδη, και τον σούρλα.

Ο τσίπρας λέει δεν θέλει εκλογές αλλά λαικό αγώνα να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή που εκλέχτηκε πριν 4 μήνες! Δηλαδή για την δική του κυβέρνηση πόσους μήνες θέλει διορία; τον φτάνουν 4 μήνες όπως οριοθετεί την διάρκεια της κυβέρνησης σαμ-μπενι-φώτης ή μήπως ο ίδιος θα χρειαστεί τα χρόνια του φιντέλ; Στις πόσες του μήνα θα έχει σοσιαλισμό;
Ακόμη πληρώνουμε τις παπαρολογίες του ανυποχώρητου σαμαρά τον απρίλιο του 10 και την ατολμία της δημάρ να προχωρήσει στην ευθύνη στην ίδια χρονική περίοδο, και τις τρικλοποδιές του μπένι και του βαθέως εαυτού του εναντίον όλων. Ακόμη πληρώνουμε την αδυναμία των λογικών να πετάξουν έξω από το καράβι τα ποντίκια που μασούσαν το σκαρί, και την αδυναμία την δική μας να απαιτήσουμε την κυριαρχία της λογικής στις μαλακίες των ψεκασμών και των ελληναράδων.
Ο χρόνος πέρασε και εμείς αναλωθήκαμε σε στρουθοκαμηλισμούς, παραμυθίες, δοξολογίες, ονειρώξεις. Είμαστε με το κεφάλι στην λαιμητόμο και αναρωτιόμαστε για την χωρίστρα μας, αν την φτιάξουμε προς τα αριστερά ή προς τα δεξία. Ή μήπως να την ξυρίσουμε τελείως και να φορέσουμε μαύρα μπλουζάκια ντοπαρισμένα.
Οι λύσεις είναι μπροστά μας, πάρε τα λεφτά και τρέχα. ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΧΘΕΣ. Τρέχα να κερδίσουμε τον χρόνο, να φτιάξουμε δουλειές, να μοιραστούμε το ξεροκόμματο που έχουμε για μάσα, να σηκώσουμε τα μανίκια όχι για ξύλο, αλλά για κασμά και αξίνα. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό του γραφειοκρατικού μηχανισμού, γιατί δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί άλλο το κράτος μας να πουλάει χαλιά και κιλίμια, δεν γίνεται άλλο να μαζεύει τα σκουπίδια, δεν γίνεται άλλο να τρέφεται από τους υπόλοιπους. Θα πρεπει να αρχίσει να βγάζει και αυτό τα έξοδα του.
Κάποτε όταν τα λεφτά περίσσευαν (ποτέ δεν περίσσευαν βέβαια) το κράτος όφειλε να πάρει μια προβληματική εταιρία να την κλείσει ή να την στήσει πάλι στα πόδια της. Οι κρατικοδίαιτοι πια υπάλληλοι της αρκούνταν σε αυτό και μόνο, δεν τους ενδιέφερε ότι μέχρι και χθες ήταν υποψήφιοι άνεργοι, τους αρκούσε η σίγουρη ασπίδα της δημόσιας προστασίας, και κανείς δεν δούλευε. Καμία προβληματική δεν σταμάτησε να είναι προβληματική, και καμία δεν έκλεισε, γιατί οι εργαζόμενοι της βολεύτηκαν σε αυτό που κατηγορούσαν, στην αδράνεια της αργομισθίας. Το κράτος μας είναι μια προβληματική επιχείρηση όπως η ολυμπιακή, η πειραική πατραική, η softex και εμείς είμαστε οι υπάλληλοι της. Ή θα δουλέψουμε όλοι μας και θα τα καταφέρουμε ή θα κλείσουμε ηρωικά και πένθιμα. Η συμπεριφορά που έχουμε μέχρι τώρα από τους εταίρους μας, είναι ευνοικότερη από αντίστοιχη δική μας σε αντίστροφη περίπτωση. Οι αργόμισθοι θα πρέπει να δουλέψουν και να φτιάξουν δουλειές για τους άνεργους . Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο.

Δεν γίνεται ο οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού να έχει ως μόνη εφαρμογή την πληρωμή του επιδόματος, δεν γίνεται να είσαι μια στατιστική στον υπάλληλο του που σε γράφει και σε ξαναγράφει κάθε μήνα μέχρι να περάσει το δικαίωμα σου στο επίδομα ανεργίας. Και μετά δεν υπάρχεις γι αυτόν και για κανέναν. Ο υπάλληλος του οαεδ πρέπει να σου γεννήσει δουλειές, πρέπει να κάτσει από πάνω όπως κάνει κάθε συνάδελφος του στη βόρεια ευρώπη, να σου φτιάξει δουλειά στο κεφάλι σου. Αυτή είναι η δουλειά του. Η δουλειά του δεν είναι να πληρώνει επιδόματα ανεργίας, η δουλειά του είναι να μην χρειάζονται επιδόματα ανεργίας, μόνο επιχορηγήσεις για νέους επαγγελματίες και προγράμματα απασχόλησης. Αν δεν ξέρει τι και πως, μπορεί να αποχωρήσει. Τουλάχιστον να σταματήσει να στέκει εμπόδιο.
Δεν ξέρω τι άλλο θέλει ένας καθηγητής από το να δουλεύει 42 εβδομάδες με 19,5 ωρες μάθημα με 18 μαθητές ανά τάξη, δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται για να διδάξει στα παιδιά του στην τάξη και εκτός αυτής, αν δεν ξέρει τι και πως, μπορεί να αποχωρήσει. Τουλάχιστον να σταματήσει να στέκει εμπόδιο. Ως πότε θα κατηγορεί το αόριστο σύστημα; Πότε θα ζητήσει ευθύνες από τον εαυτό του;
Δεν ξέρω τι άλλο θέλει ένας φαρμακοποιός από 15% κερδος και έτοιμη πελατεία χωρίς κανέναν κόπο και ρίσκο, απλή η δουλειά του αρωσταίνουμε θέλουμε γιατρό και φάρμακα. Γιατί να μην αφήνει και άλλους να κάνουν την δουλειά; Πως γίνεται ο απόφοιτος φαρμακευτικής να μην μπορεί να ανοίξει ένα φαρμακείο; Τι σκατά έχουν τα ράφια του μαγαζιού τους που είναι ιδανικά για παιδικό γάλα και δεν έχουν τα ράφια του supermarket; Αφού δεν τα θέλουν στα ράφια του supermarket γιατί δεν μειώνουν τις τιμές το ίδιο και αυτοί. Γιατί θέλουν και την αποκλειστικότητα και όλο το κέρδος; Από πού ψωνίζουν για το σπίτι τους οι φαρμακοποιοί; από τα μπακαλικάκια ή μήπως από τα μεγάλα supermarket αλυσίδες; Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο. Και αν συνεχίσουν να είναι εμπόδιο μάλλον σε λίγο αντί για λαθρεμπόριο καυσίμων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το λαθρεμπόριο φαρμάκων!
Δεν ξέρω τι άλλο θέλουν οι 40ρηδες συνταξιούχοι και άγαμες θυγατέρες, οι φωτόπουλοι και οι μπαλασόπουλοι. Δεν ξέρω πόσα ακόμη χρειάζονται να βγάλουν στην ελβετία οι λάτσηδες και οι αγγελόπουλοι, και οι μπόμπολες και οι υπόλοιποι της παρέας, μήπως κάποτε θα πρέπει να σημειώσουν και καμιά λογιστική ζημιά στα πορτοφόλια τους και να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας; Μήπως να ρισκάρουν και αυτοί κάποτε;
Κανένας συνδικαλιστής ελληναράς δυ δεν είπε να δώσει την θέση του σε άνεργο, κανένας ιερέας της παπαδοκρατίας δεν έχασε γραμμάριο, κανένας κρατικοδίαιτος εργολάβος δεν μείωσε την κραιπάλη του, κανένας φαρμακοτρίφτης δεν έχασε τον ύπνο του. Κανένας δεν πλήρωσε φόρο και φπα για ακάλυπτη επιταγή, και μετά και την επιταγή από την τσέπη του εννοείται. Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο.


Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν γίνεται να προσλάβεις υπάλληλους όταν δεν έχεις λεφτά να τους πληρώνεις, δεν γίνεται το 80% των εσόδων σου να τροφοδοτεί μισθούς και συντάξεις. Θέλουμε κράτος να μας προσφέρει υπηρεσίες, όχι κράτος νταβατζή και αφεντικό στο κεφάλι μας. Όχι κράτος μινώταυρο που απαιτεί θυσίες για να συνεχίσει να τρέφεται από τις σάρκες μας. Αλλά κρατικό μηχανισμό που να μας προσφέρει έργο και να μας ανταποδίδει τους κόπους μας.
Μέχρι πότε θα δημιουργούμε ακόμη πρωτογεννή ελείματα; Μπορούμε να πάψουμε αύριο το πρωί, και να πάμε να διεκδικήσουμε δικαίως με το σπαθί μας επαναδιαπραγματευση, αναδιαπραγματευση, ισοδύναμα μέτρα ότι θες; Αρκεί να δείξουμε πρωτογεννές έλλειμμα μηδέν. Πόσο δύσκολο είναι. Σίγουρα λιγότερο δύσκολο, από το να κόβεις οριζόντια μισθούς και συντάξεις σε κάθε νέα δόση και να σπρώχνεις χιλιάδες στην ανεργία. Την δόση του μαίου θα την πάρουμε καλό νοέμβρη και τις άλλες 2 δόσεις που υπολείπονταν μέχρι τότε, θα τις ψάχνουμε με το μακαρόνι. Τα μέτρα που ήταν να πάρουμε τον απρίλιο τα ψηφίζουμε τον νοέμβριο τα εφαρμόζουμε του αγίου ανήμερα και μετά ψάχνουμε να βρούμε κιόλας γιατί δεν έπιασαν. Πέρασαν αλλά δεν ακούμπησαν. Και μετά θα είμαστε πάλι δικαιωμένοι ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ να διαθέσουμε να αγοράσουμε τα πεθαμένα ομόλογα μας στο 1/5 της αξίας τους και να σβήσουμε χρέος.
Ευτυχώς μέχρι τότε έχουμε μαλακίες να λέμε, ο τσίπρας είναι κοτζαμ αντιπρόεδρος του αριστερού κομματος, τι να μας πει ο προεδράκος της σοσιαλ διεθνούς, ο βαρουφάκης είναι καθηγηταράς στο πανεπιστήμιο της κάτω κολοπετινίτσας στο αστράλια τι να μας πει ο επισκέπτης καθηγητάκος του χάρβαρντ; Ο τράγκας είναι διαβητικός και θα κόψει το ραδιόφωνο γιατι έκανε λέει εγχειριση καταρράκτη (!!!), θα ζήσουμε τον χειρότερο χειμώνα από το 1941 (το 42 εννοούσε o alex προφανώς), αριστερίστικη πολιτική ανυπακοή στους προσκυνημένους ή χρυσαυγίτικη εθνική ανυπακοή στους προσκυνημένους , οι ρώσοι αδελφοί ζητάνε βαριά ανταλάγματα για να δανείσουν τους κύπριους αδελφούς τους πάει το τζάμπα που θα δάνειζαν τους ελλήναράδες, και να βρούμε και καμιά καινούρια λίστα να ασχολούμαστε.


Γιατί ο στυλιανίδης και ο παναγιωτόπουλος και τα άλλα ‘’σπουδαία μυαλά’’ δεν λένε τσολάκογλου τον σαμαρά και προσκυνημένο, γιατί η αντίσταση του βουνού σταμάτησε στις γόβες της πιπιλή και της παπακώστα, γιατί δεν γίνανε τα μποτάκια της μπιρμπίλης.
Ως πότε ο κουβέλης και ο κάθε κουβέλης θα δέχεται καραγκιοζάκια να κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο; Αυτό περιμέναμε τόσα χρόνια από την αριστερά της ευθύνης; Το open government δεν μας άρεσε, δεν μας άρεσαν οι επιλεγμένοι με βιογραφικά γιαννίτσης και ο σπινέλλης, μας αρέσει ο σίμος και η Barbie της ετ3 και τα κομματικά τους ένσημα. Δεν μας άρεσε που το υπουργικό συνεδρίαζε κυριακές σαββάτα, μας αρέσει που συνεδριάζει στην χάση και στην φέξη; Δεν μας άρεσε να παίρνουμε τις δόσεις στην ώρα τους, προτιμούμε να τις παίρνουμε μετά πολύ μετά, όταν δεν φτάνουν ούτε για τον σκοπό που έχουν υπολογιστεί, αλλά μόνο για να κλείσουν τις νεες υφεσιακές τρύπες που δημιουργήθηκαν στο μεταξύ, και το νέο χρέος που δημιουργούμε. Δεν μας άρεσε η ‘’διαύγεια’’ προτιμάμε τα λεφτά να χάνονται να εξαερώνονται. δεν μας άερσε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι διαβουλεύσεις, θέλουμε οι αποφάσεις να βγαίνουν από τον υπουργό και τον συμβολαιογράφο του. Δεν μας άρεσαν τα φωτοβολταικά, προτιμάμε καυσόξυλα και λιγνίτη. Δεν μας άρεσε η κάρτα αποδείξεων και η μηχανογράφηση, προτιμάμε τα τεφτέρια.
Πότε θα αφήσουμε το καινούριο να πάρει την θέση του παλαιού; Πότε το κράτος θα πάψει να είναι ο Δίας που σκοτώνει τα παιδιά του - οτιδήποτε πάει να τον παραμερίσει;
Αλήθεια η απλή αναλογική τι έγινε; Κανείς δεν την θέλει πια;
γιώργος δ.