Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το δημοψήφισμα που έγινε. Και ξανάγινε.


Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού οι βουλευτές της αντιπολίτευση συγκέντρωσαν  139 υπογραφές  ζητώντας δημοψήφισμα για την ΔΕΗ  (!!),  απολύτως σύμφωνα με το άρθρο 44 που αναφέρει ‘’Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου’’.  Ο κος τσίπρας ήταν πολιτικός αρχηγός και το 2010, το ίδιο και ο κος σαμαράς ο θερμοκέφαλος που δεν συναινούσε στο λάθος, και ζήταγε επιτακτικά εκλογές,  ήταν αρχηγοί και οι 2 τους και αργότερα όταν μετέτρεψαν  τις περιφερειακές εκλογές του 2010 σε ‘’αντιμνημονιακές κάλπες – δημοψήφισμα’’, όπου και έχασαν πανηγυρικά. Με τον ίδιο τρόπο με την ΔΕΗ, μπορούσαν την 6η μαίου του 2010 πριν το μνημόνιο επικυρωθεί από την ελληνική βουλή, να συλλέξουν 120 και παραπάνω υπογραφές και να ζητήσουν δημοψήφισμα, αφού δεν μπορούσαν να επιβάλλουν εκλογές όπως ‘’ζητούσαν’’ και ο ‘’προδότης’’ δεν τους έκανε την χάρη και προχωρούσε μόνος του, και αυτοί ήθελαν να μας ‘’προστατέψουν’’ από τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου. Δεν το έκαναν γιατί αφενός δεν ήθελαν να γίνει καμία στραβή και χρεοκοπούσαμε εθελοντικά, ηρωικά και πένθιμα, και αφετέρου δεν ήθελαν να δεσμευτούν με το όποιο  αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «Το δημοψήφισμα που δεν έγινε τον Μάϊο του 2010 για το Μνημόνιο θα γίνει τον Μάϊο του 2014» τόνισε ο κος τσίπρας σε προεκλογική συγκέντρωση του στην θεσσαλονίκη, αλλά δεν τον θυμάμαι  να μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα τότε, και  ούτε βέβαια  να το επιθυμεί το 2011 που το διακήρυξε επίσημα o γαπ.

Θεωρητικά τον οκτώβριο του 11 διακηρύχθηκε από τον τότε πρωθυπουργό το περιβόητο δημοψήφισμα και ακολούθησε το γνωστό πανηγύρι ανά την ελλάδα από τους αλλόφρονες και απεγνωσμένους έλληνες πολίτες, σε συνέχεια της παράνοιας που είχε ξεκινήσει την ημέρα της παρέλασης. Η απόλυτη πλειοψηφία προτίμησε να το βουλώσει και να μην ζητά να ψηφίσει. Προτίμησε για την ακρίβεια να σκάσει όπως την ζητούσαν οι  ‘’επικηρυγμένοι’’ από τον αθάνατο ελληνικό λαό ‘’εχθροί’’ της  και να πουλήσει  τρέλα και ανησυχία για τα spreads που ανέβηκαν, για τα χρηματιστήρια που τρελάθηκαν, για τον πανικό της μέρκελ και του σαρκοζί, για τα δις δολάρια που έχασαν οι κεφαλαιαγορές, για τα κοιλιακά άλγη του βενιζέλου, και τα ‘’γαλλικά’’ του σαρκοζί. Κάτι ανησυχίες που μας πιάνουν ώρες ώρες στα μετερίζια του αγώνα!
Τον ιούνιο το 2012 το 60,3%των ιρλανδών ψήφισαν ναι στο αντίστοιχο δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο με την ΕΕ χωρίς να πέσουν τα τσιμέντα, χωρίς να στενοχωρηθεί κανείς για τα χαμένα δις των κεφαλαιαγορών, χωρίς να βρουν κανέναν προδότη να κρεμάσουν. Οι απολίτιστοι…. , οι προσκυνημένοι. Και να ψηφίσουν, και να ψηφίσουν ναι κιολας, αυτό πάει πολύ. Εμείς δεν χρωστάμε, …… δεν ψηφίζουμε, ας αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς.
 Τον μάιο του 2010 διάφορα παπαγαλάκια κυκλοφορούσαν  φήμες στους διαδρόμους της βουλής και στους δημοσιογράφους  ότι 40βουλευτές της ΝΔ θα  θα πάνε κόντρα στον σαμαρά και θα ακολουθήσουν την ντόρα που έχει ταχθεί  (εξ ανάγκης) υπέρ, και θα δώσουν πλειοψηφία άνω των 180ναι στο 1ο μνημόνιο. Ο βενιζέλος προτείνει πλειοψηφία 180 βουλευτών. Οι νουνεχείς της κυβέρνησης ξέρουν ότι  η ντόρα δεν έχει ούτε την ψήφο του αδελφού της, και προτείνουν 151. Ο καρατζαφέρης ξέρει και αυτός ότι κανείς δεν θα ακολουθήσει την ντόρα, και για αυτό αποφασίζει να ψηφίσει με τους βουλευτές του ναι, και να ‘’κερδίσουν’’ τα όποια οφέλη, αν υπάρξουν. Αν είχε προχωρήσει η πρόταση βενιζέλου, το μνημόνιο δεν θα πέρναγε, θα πηγαίναμε σε καθυστερήσεις αν όχι σε εκλογές και  η ελλάδα στις 19μαίου θα βάραγε χρεοκοπία. Μπορεί κάποιος να δικαιολογεί στον εαυτό του είτε  να είναι αντιμνημονιακός αγωνισταράς και την επόμενη της εκλογής του να λέει ουδείς αναμάρτητος αφού κάτσει στην καρέκλα και είναι δικαίωμα του ελλ. λαού να τον ‘’εμπιστεύεται’’ και στις 2 περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν παίζεις με τα συμφέροντα της χώρας ακόμη και αν σε φορτώσουν με την ταμπέλα του προδότη οι  ‘’φευγάτοι’’ τότε βενιζέλος και σαμαράς και λοιποί αγωνισταράδες. Του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ, είπε πρόσφατα ο βενιζέλος. Εννοούσε την δική του στάση στο δημοψήφισμα,  και στην υπόθεση της πλειοψηφίας 180 που υποτίθεται ήθελε. Στο επικαιροποιημένο ‘’μνημόνιο’’ όταν ήταν αντιπρόεδρος σαμαρά καμία τέτοια φαγούρα δεν είχε. Στην ψηφοφορία του 2010 μόνο η ντόρα ψήφισε υπέρ (ούτε καν ο μητσοτάκης, ούτε καν ο χατζηδάκης) και ο σαμαράς την διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες.
Στις 25 ιανουαρίου 2010 η ελλάδα ζητά από τις αγορές με 5ετή ομόλογα 5δις ευρω, στις εγγραφές προσφέρουν 25δις προσφορές, και τσιμπάμε 8δις ευρω με επιτόκιο 6,2% το υψηλότερο στην εποχή ευρώ. Από τα 8δις, τα 6δις όμως είναι χρήματα των ελληνικών τραπεζών. Εσωτερικός δανεισμός δηλαδή, από τις ελληνικές τράπεζες που όμως και οι  ίδιες δεν μπορούν να δανειστούν από την ΕΕ. Δανεισμός στην πραγματικότητα από τις καταθέσεις.  Οι αγορές έδωσαν μόλις 2δις.  Η νέα δημοκρατία και ο σαμαράς κατηγορούν τον παπακωσταντίνου ότι έπρεπε να είχαμε πάρει και τα 25δις. Οι άσχετοι νόμιζαν (και νομίζουν ακόμη;) ότι τα χρήματα αυτά υπήρχαν όντως. Τα ίδια γράφει και σε βιβλίο του  ο υπουργός της χαρτοπετσέτας ‘’άστα για αργότερα’’παπαθανασίου, άσχετος και ας είχε διατελέσει ''υπουργός'' ''οικονομικών'' και είχε αφήσει ηρωικό έλλειμμα 15,6%.  Στον κουμπαρά μπαίνουν τα πρώτα 5 δις από τα συνολικά 54δις που απαιτεί το πρόγραμμα δανεισμού της χρονιάς.  Στις 04/03 σηκώνουμε άλλα 10δις με επιτόκιο 6,38 σε 10ετες ομόλογο, εδώ μόνο τα 2 δις τα πήραν οι ελλ. τράπεζες. Στις 17/03 η κα μέρκελ ενώ έχει πάρει φωτιά η ευρώπη, στην κοσμάρα της ακόμη απευθύνεται στο κοινοβούλιο της χώρας της «Μία εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στην ελλάδα δεν μπορεί να είναι η σωστή απάντηση». Τα χάπια μου. Κάπως έτσι στις  29/03 σηκώνουμε άλλα 5 δις με το ζόρι  με 7ετες ομόλογο με επιτόκιο 6%  με προσφορές μόλις 7δις και με αφορολόγητη απόδοση σε ιδιώτες. Το ομόλογο στην 2γενή αγορά πατώνει. Παίζει μόνο στην εσωτερική αγορά.  Και στις 31/03 αντλούμε μόλις 390εκ σε 20ετες ομόλογο ενώ ζητούσαμε μόλις 1δις. Έτσι έχει καλυφθεί το 5ετες ομόλογο επί καραμανλή με επιτόκιο 3%   8,3δις  που έληγε στις 20/04.  Αλλά στις 19 μαιου λήγει 10ετές ομόλογο 8,5δις με επιτόκιο 6% επί δραχμής επί σημίτη, και στον κουμπαρά δεν υπάρχει δεκάρα γιατί κανείς δεν μας δανείζει. Ο σημίτης επί δραχμής δανείζοταν με ορίζοντα 10ετίας, ενώ ο καραμανλής σε ευνοικότερες συνθήκες επί ευρώ δανειζόταν με ορίζοντα 5ετίας. Και ψάχνουμε να βρούμε πως πτωχεύσαμε;;
Από τότε μέχρι και τον απρίλιο του 14 η χώρα δανείζεται μέσω εντόκων γραμματίων 13 ή 26 εβδομάδων για τα ψιλά της, ενώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της μόνο από την τρόικα. Κάτι ρώσοι,  κάτι κινέζοι, κάτι σώρρες, κάτι ΑΟΖ με ‘’υδατάνθρακες’’, κάτι βαρουφάκηδες, κάτι ζάππεια 1,2,3, κάτι γερμανικές πολεμικές αποζημειώσεις, δεν συνεισφέρουν ούτε σεντ.
Πριν λίγες ημέρες οι 2 γνωστοί αγανακτισμένοι πολιτικοί που έπαιξαν την ελλάδα στα αντιμνημονιακά ζάρια ζήτησαν γραπτώς από το ΔΝΤ να την κάνουμε (μπας και πιάσουν τον συριζα στα ποσοστά), ενώ ακόμη δημοσιονομικά οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης μας έχουν πάνω-πάνω στον τενεκέ με τα σκουπίδια. Μερικές ώρες μετά την παγκόσμια ξεφτίλα,  υποχρεώθηκαν να ζυγίσουν την σημασία των λόγων τους και των επιθυμιών τους και να το βουλώσουν, προσφέροντας ένα ακόμη ρεζιλίκι στην χώρα που ‘’υπηρετούν’’. Μαζί πήραν το νόημα και οι επαναστάτες της μερέντας που θα σκίσουν το μνημόνιο όταν αναλάβουν στις επόμενες εκλογές. Αλλά δεν το είπε κανείς στον σύντροφο λαφαζάνιν που επιμένει ‘’δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε’’. Κάπως έτσι έλεγε και ο άλλος περήφανος ηγέτης που παραμύθιαζε τον κόσμο περί ανακήρυξης της ΑΟΖ της ελλάδας και ότι  θα γεμίζαμε υδατάνθρακες που ήθελε και ο πρόεδρος πάνος , και βλέπουν  σήμερα τον καπετάνιο του ‘’Μπαρμπαρός’’ να τους στέλνει ηρωικούς χαιρετισμούς από τις ακτές της Λεμεσού. Αλίμονο έχουμε γεμίσει μάγκες σε αυτήν την χώρα….
Θεωρητικά το δημοψήφισμα του νοεμβρίου του 11 δεν έγινε. Θεωρητικά. Στην πράξη όμως και αυτό είναι που έχει σημασία, όλοι εμείς, αποφασίσαμε να μην ψηφίσουμε ούτε ναι ούτε όχι ούτε γιουβέτσι, αποφασίσαμε να αποφασίσουν όπως συνήθως οι υπόλοιποι για εμάς. Και να  συνεχίσουμε την απόλυτη τρέλα, ναι μεν αλλά, και όχι βέβαια αλλά φέρτε τώρα τα λαλάκια να την βγάλουμε, βρήκαμε και τους αποδιοπομπαίους τράγους που επιζητούσαμε και συνεχίσαμε αμέριμνοι την γοητεία της ζωής του επαναστάτη αγωνιστή. Την ίδια ώρα ανοίξαμε την πόρτα στην ανεργία και στην φτώχια σε 1,5εκ συμπατριώτες μας, και κρατήσαμε την μιζέρια της μικροπολιτικής επιβίωσης και ζητιανιάς.  Την επιστροφή στην κανονικότητα.


Κάποιοι πρετεντέριζαν ως επιχείρημα τότε, ότι  ο μιτεράν έλεγε ότι οι πολίτες απαντούν σε αυτόν που τους ρωτά και όχι στο ερώτημα.  Βλακείες.  Στα δημοψηφίσματα απαντάμε σε ερωτήματα και σε πολιτικές, στις εκλογές απαντάμε σε πρόσωπα. Μπορούμε να προσποιηθούμε τους εξαπατημένους μόνα στα πρόσωπα των εκλογών, και όχι στα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων. Αλλά ορισμένους λαούς έτσι μας βολεύει. Να το παίζουμε εξαπατημένοι.   Να πιστεύουν ότι η απάντηση στον sorros είναι ο σώρρας….  Και να το ξαναπαίζουμε εξαπατημένοι.  Κάπου ο καστοριάδης έγραφε  ‘’διότι, “για να θεσμίσεις ένα λαό”, όπως λέγει ο Ρουσσώ, πρέπει  πρώτα να του αλλάξεις “τα ήθη”, και τα ήθη είναι κατ’ ουσίαν η διαπαιδαγώγηση των παθών, πράγμα που απαιτεί τουλάχιστον ότι οι νόμοι θα το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, με θετικές
διατάξεις, στην κατάστρωση της πολιτικής της παιδείας των πολιτών’’. Ποιος είναι αυτός ο καστοριάδης; Κριτής στο dancing with the stars;

γιώργος δ

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ε οχι και free why φαι!


Πέρσι ο πιο ψεύτικος και ψεύτης  πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης σε μια ''δύσκολη'' ερώτηση του ‘’δημοσιογράφου’’ κυβερνητικού εκπρόσωπου  κου πρετεντέρη για την δυσπιστία των νέων απέναντι στο  πολιτικό σύστημα, του απάντησε στο κουκουρουκου και τελείως άκυρο ότι «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi internet.  Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο». Ήταν μια αρλούμπα από τις συνηθισμένες του σαμαρά.  Οκ γελάσαμε με την ανοησία, και το why φαι,  αλλά αυτός επέμενε  «θα το κάνουμε. Και γι’ αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται.  Δε λέω ο Σαμαράς, δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. Νοιάζεται. Ότι υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι’ αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά καήκαμε». Εντάξει λες το έχει κάψει ο καημένος αν το εννοεί. Να δώσει  τζάμπα internet σε κάθε νέο σημαίνει ότι θα πέσει στο μισό ο τζίρος των εταιριών  τηλεπικοινωνιών  στην ελλάδα, άρα  θεωρητικά σε πρώτη φάση λιγότερες θέσεις εργασίας,  άρα λιγότεροι φόροι για τον αντωνάκη.  Να εννοεί ότι θα φτιάξει hotspots είναι τελείως άκυρο,  γιατί έτσι και αλλιώς κάποιοι δήμοι από εποχή που υπήρχε κόμμα πασοκ ακόμη είχαν ήδη φτιάξει, χώρια που κάθε καφέ σου δίνει τζάμπα ιντερνετ, πολλές πρίζες να φορτώνουμε δεν έχουν.  Μείναμε με την απορία.  Θα έχουν οι νέοι δωρεάν  internet στο σπίτι τους εκεί που το χρειάζονται για τις σπουδές τους και την όποια αναζήτηση δουλειάς ή αν είναι τυχεροί για την δουλειά  τους, ή εννοεί  στις πλατείες και τα μουσεία  που έτσι και αλλιώς έχουμε  και εκεί χρειάζεται μόνο για σερφάρισμα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Δεν φαντάζομαι ότι μπορείς να κάτσεις να φτιάξεις συστηματικά και με αποτελέσματα την δουλειά σου στο mikel και στα starbucks.  Εκεί άντε να γράψεις καμιά μαλακία-σχόλιο στην athensvoice για τον βλάκα που γράφει την στήλη sabotaz.

Αλλά τι να σου κάνει και ένας πρωθυπουργός που του ζητάς θέσεις εργασίας σύμφωνα με το ζαπειο 1,2,3 και αυτός χορεύει καλαματιανό και σου υπόσχεται δωρεάν internet. Στο δηλώνει από μόνος του ότι είναι Ε.Π.Ε., άλλα ρωτάς άλλα σου απαντά, ‘’σκίζει τα μνημόνια’’, ε  μην έχεις και απαιτήσεις.
Τελικά ένα χρόνο μετά μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας   εννοούσε ότι στα μέσα του 2015, δηλαδή ημερολογιακά έναν χρόνο μετά (περίεργη σχέση με τον χρόνο!!!) τις 4 νοεμβρίου 2013 όπως ακριβώς το υποσχέθηκε ο πρωθυπουργος της χώρας που ‘’νοιάζεται για αυτά τα παιδιά‘’ θα φτιάξει δίκτυο free wifi hotspots σε 100 μουσεία και 200 λιμάνια όπου σε κάθε σημείο θα μπορούν να κουμπώσουν 40με 50 χρηστες για μιση ώρα, άρα 300 σημεία Χ 50χρηστες = 15χιλιαδες χρήστες Χ 48 μισαωρα 720χιλιαδες νέοι ανά ημέρα. Οφείλω να παραδεχτώ ότι κε πρωθυπουργέ  είστε φανταστικός….. Δεν θα αγοράσουν και από μια πίτσα, μια τυροπιτα όλοι αυτοί, ε , άρα 720χιλιάδες επί 1,2ευρω, Χ 365 ημέρες= 315εκ. ευρω. Αυτό είναι οικονομολόγε μου, εμείς που ''μας λείπουν 99ευρω για να βάλουμε ενα κατοστάρικο στην μπάντα'' που έλεγε και ο φέρμας στον μπακαλόγατο, και το ξαναλεει ο γκίκας,  μαζέψαμε μάνι μάνι 315εκ. απο μια πίτσα, ε δεν θα χαλάσουν και βενζίνη, ε δεν θα πάρουν και κανένα λεωφορείο, ε δεν θα πληρώσουν και εισιτήριο για να μπουν μέσα στο μουσείο (που να στέκονται έξω στο αγιάζι, ε αφού θα μπουν μέσα δεν θα μορφωθούν κιόλας όλο και κάτι θα δουν. Ε έτσι έρχεται η ανάπτυξη το έλεγε ρητώς και στο ζάπειο 1,2,3 . Και η δια βίου εκπαίδευση.  Έτσι έσκισε και η πιτσαρια που είχε ανοίξει στο αμέρικα παλαιά. Άσχετο,  ξέρει κανείς τι επαγγελλόταν ο κος αντώνης από το 1996 που έφαγε πόρτα στις εκλογές  έως το 2004 που τον φώναξε εκείνος ο προπονηταράς ο καραμανλής ο σουβλακοφάγος πάλι στην ομάδα, τι δουλειά έκανε το παλλικάρι, πως έβγαζε τα προς το ζειν; Και παίζει στα δάκτυλα τα οικονομικά Ζάπειο 1, 2,3 και επιτόκιο  9; Με 7% μπήκαμε στο μνημόνιο, με 9% θα βγούμε;  Αυτός έλεγε θα φέρει ανάπτυξη με 18 δις ισοδύναμα μέτρα   το ΑΕΠ το αφησε  κοντά 208δις  ο γαπ, και 2μιση χρόνια μετά ο σαμ το έχει πάει στα 183δις. Ανάπτυξη. Σε ποια οικονομική σχολή τα διδάσκουν αυτά; Ούτε ο αλογοσκούφης δεν τα έλεγε αυτά. Απο τα 228δις του 2011 στα 183δις το 2014 μετά απο 2μιση χρόνια διακυβέρνησης σαμαράβενιζέλου, δηλαδή αν εξαντλήσουν την 4ετία που θα φτάσει το ΑΕΠ;
Συγνώμη και πως θα έχουν πρόσβαση μόνο οι νέοι στο free wifi, εγω που είμαι μπαρμπας 42 χρονών δεν θα μπορώ να βρω έναν κωδικό να μπω και εγώ ρε φίλε;  Ώπα σαν να μαζευτηκαμε πολλοί. Ή μήπως δεν θα είναι μόνο για τους νέους αλλά θα είναι για όλον  τον ντουνιά; Α ρε βαγγέλη αντιπρόεδρε θα μας φτιάξεις και εμάς;
Πέρσι τον δεκέμβριο πήρε τηλεφωνο στην δουλειά μια κυρία από πωλήσεις σταθερής τηλεφωνίας, της είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι, ξαναπήρε της είπα ότι έχω κάνει νεο συμβόλαιο με άλλη εταιρία, ξαναπήρε και μου έδινε καλυτερη προσφορά για 2χρόνια.  Εγώ βέβαια δεν ήθελα συμβόλαιο 2 χρόνων αλλά για 1 και το είχα, αλλά αυτή δεν ξεκόλλαγε με τίποτα (την δουλειά της έκανε η κοπέλα έστω και φορτικά), οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τα μεγάλα μέσα: της είπα  -του χρόνου θα έχουμε όλοι τζάμπα ιντερνετ γιατι να το πληρώνω στην εταιρία σας; -ποιος το είπε αυτό;  -Μα ο αντώνης σαμαράς ο πρωθυπουργός της χώρας -δεν προκειται να γίνει κάτι τέτοιο - Μα αφου το ΄υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός!  -και εσεις το πιστέυετε;  Ε δεν άντεξα και  βγήκα από τα ρούχα μου και της φώναξα -τιιιιιιιιιι  αμφισβητείτε τον λόγο του πρωθυπουργού της χώραςςςςς. Εννοείται ότι η κοπέλα το έκλεισε αμέσως και μάλλον θα κορόιδευε σε όλο τον θάλαμο  τον μπαλούρδο  που της έπεσε στο τηλέφωνο.   Συγνώμη,  αλλά δεν είχα άλλον τρόπο να ξεφορτωθώ την ασφυκτική της πίεση. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον αντώνακη. Μα γιατί όμως; Αφού θα έχουμε δωρεάν ιντερνετ!!! Μα και εγώ ρε φίλε,  να διακωμωδώ απο το τηλέφωνο τον πρωθυπουργό της χώρας; Για να μάθεις  πάρε μια παράταση της έκτακτης εισφοράς που έληξε φέτος για 2 ακόμη χρόνια. Αλλά με έκπτωση 30%. Αυτό λέγεται φοροελάφρυνση!!! ΑΣΟΕ σαμαράβενιζέλος 5ο εξάμηνο σπουδών.  Υπόσχεσαι ότι όταν βγεις θα καταρησεις το ΕΕΤΗΔΕ ''χαρατσι'' που είχε στόχο έσοδα 2,4δις τον χρόνο, το αφήνεις 2 χρόνια ακόμη και φέτος το καταργείς μετατρέποντας το σε ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 3,5δις ευρω. Αυτό λέγεται φοροελάφρυνση. Έτσι ακριβώς το αναφέρει και ο μαρξ. Φοροελάφρυνση. Λάθος βιβλία διάβαζε ο αντώνης, στο χάρβαρντ σπούδασε ή μήπως στην μόσχα επί στάλιν  όλα τα λαλάκια στο κράτος;

Συγνώμη κιόλας κυρ αντώνη αλλά ''η πιτσαρία που έσκισε'' ήταν στο αμέρικα που πλήρωνεις φόρο μόνο ότι γραψει η ταμειακή, άντε άνοιξε την πιτσαρία στο ελλάντα να χάσεις τον μπούσουλα απο τις ''φορολεαφρύνσεις'', θα ''σκίσει'' όσο και τα μνημόνια που σκίζεις κάθε μέρα.   Και πού΄σαι,  το  inernet  στην πιτσαρία δώρο από εμάς, free why φαι, θα μαζέψουμε λίγο από εδώ λίγο από εκεί να στο στήσουμε τζάμπα.
 Η Κ. είναι σχεδόν 2μιση χρόνια στο βέλγιο,  τώρα πάει για τα 21, μας λέει ότι θα γυρίζει να μας βλέπει μόνο στις διακοπές της, και δεν στενοχωριόμαστε καθόλου, αρκεί να περνά καλά εκεί.   Σε μια χώρα που ο πρωθυπουργός της δεν μπορεί να προσφέρει στους νέους της ούτε δωρεάν internet, ούτε το ελάχιστο γαμώτο μου,  τι σκατά έχει να προσφέρει στην Κ. να γυρίσει από το βέλγιο, τι σκατά έχει να προσφέρει στο 60% των νέων που είναι άνεργοι στην χώρα μας, τι σκατά έχει να προσφέρει στους 11εκ κάτοικους αυτής της χώρας μετά το ρεζιλίκι ''της εξόδου απο το ΔΝΤ'';  Μόνο την παραίτηση του.  Να δείξει  ''ότι νοιάζεται, διαφορετικά καήκαμε''  έτσι ακριβώς όπως το είπε.  Τώρα, χθες, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

γιώργος δ. 

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

η μοζαμβίκη είναι μακριά;

στα βράδια της κρίσης σύμφωνα με τους κόρε ύδρο, ''μαζί τα  φάγαμε απ' τον κώλο μωρό μου'' και ας είμασταν τόσο μόνοι μας όσο ποτέ άλλοτε, ή μάλλον  ας νομίζαμε ότι είμασταν τόσο μόνοι μας. μόνοι μας εμείς οι  ''μοναδικοί''. εμείς εναντίον όλων. εμείς που ξέραμε την αλήθεια, μόνο εμείς, τα 10 εκ. των ηρώων απέναντι στους 6 δις άσχετους βελανιδοφάγους. ή κάπως έτσι ηρωικά και πένθιμα......     στην πραγματικότητα είμαστε μόνοι μας ακόμη και μεταξύ μας. ο καθένας την πάρτη του. εμείς απέναντι τους. όμως στην πραγματικότητα εμείς απέναντι μας. ο καθένας μας εναντίον όλων των άλλων.





πέρασαμε ήδη 6 χρόνια ύφεσης, ζούμε 4 χρόνια με δανεικά από τους συνεταίρους μας, γιατί κανείς άλλος απο τους 6 δις κατοίκους του πλανήτη  δεν θέλει να μας δανείσει, φτιάξαμε και  μεταξύ μας  έναν κουμπαρά στην τράπεζα της ελλάδας  για το δημόσιο χρέος που ζήτημα να μάζεψε τα έξοδα για την τηλεοπτική του διαφήμιση, και πυροβολήσαμε κάθε ένοια λογικής και επιχειρημάτων, πιστεύοντας κάθε αγράμματο και αστοιχείωτο που μας έταζε ζάπεια 1,2,3, επαναδιαπραγματεύσεις, σκισμένα μνημόνια -σκισμένα καλσόν, ψεκασμένα φληναφήματα για γερμανικές αποζημειώσεις που μετατρέπονταν σε βουλευτικές αποζημειώσεις για τους πολυλογάδες τους, και σε πύρινους λόγους για πινοσετ και χούντα και προσκυνημένους δοσιλογους που  μετά γίνονταν ταξίδια γνωριμίας στον σόιμπλε στον ρασμούσεν στο ΔΝΤ στην ''κοιλιά του κήτους'' από τον πρόεδρο του 15μελούς, και ηρωικές ανακηρύξεις  ΑΟΖ στα καφενεία που θα μας γέμιζαν τσαμπουκά, αναζητώντας γαλόνια ''υδατάνθρακες'' εξόρυξης στην πετρελαιοπηγή που καθόμαστε πάνω της αλλά τον μόνο που βγάζει πηγαία και αυθόρμητα είναι βλακεία και ημιμάθεια. και εκεί ανάμεσα ο κρυμένος φασισμός γίνεται δυνατός, και  αναγνωρίσαμε δικά μας φιλικά  πρόσωπα στους ναζί, στους ''ελληναράδες'' δολοφόνους. πέρασαν 2μιση χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές πάμε σε νέες και τα κόμματα που σκίζονταν 30χρόνια για την απλή αναλογική την ξεχάσανε, συμβιβάζονται με τις 50 έδρες bonus στο 1ο κόμμα από το κατακριτέο πάλαι ποτέ ''καλπονοθευτικό'' εκλογικό νόμο του πάκη.
έτσι φτάσαμε 4 χρονιά μετά  ο ψεύτης πρωθυπουργός, που τότε καθύβριζε απο την βουλή καθημερινά τον ''προδότη'' πρωθυπουργό σαν αντιπολίτευση, να μην πατά στην βουλή γιατι τον ''προσβάλει'' ο τσυριζα , να μην καλεί υπουργικά συμβούλια, να συνεδριάζει  μόνο  με τον μπαλτάκο και τον χρύσανθο (και αυτοί με τις επαφές τους στα χρυσαυγουλα) για το ''σκίσιμο'' των μνημονίων, και να  λέει ότι θα γίνουν εκλογές όποτε λέει το σύνταγμα και όχι όποτε θέλει ο τσίριζα, αυτός που 3 χρονια πριν ήθελε επαναλαμβανόμενες εκλογές μέχρι  η πολιτική του άνοιξη να γινόταν κυβέρνηση. θα έπρεπε να ζητησει απο την google να κατεβάσουν όλες τις ομιλίες του από τον παλαιό εκείνο τον καιρό  να μην γελάμε μαζί του. και το ''ξώπορτο'' που μας εκπροσωπεί γυρίζει νέα κωμωδία και ζητά απο το δντ να αποχωρήσει γιατί τους λέει θα βγούμε ξανα στις αγορές και μείνανε μαλάκες οι άνθρωποι απορρώντας με την μαλακία που μας δέρνει στην ελλάδα. ήδη το επιτόκιο πήγε στο 7% και θα τραβήξει την ανηφόρα. έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, χωρίς λογική, χωρίς πολιτική. πολιτικοί (;)  σε παράκρουση, αν όχι σε αποσύνθεση.

ενώ 4 χρόνια τώρα κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας αξιολύπητα για τον υποτιθέμενο πλούτο και την υποτιθέμενη όποια ομορφιά μιας χώρας (που και καλά άλλη δεν υπάρχει) που καθημερινά καταστρέφουμε,  κοκορευόμαστε πια και παγκόσμια για εναν  τάφο 2χιλιάδων χρόνων στην αμφίπολη που ελπίζουμε να ξεθάψουμε από μέσα του το φιλότιμο, την ειλικρίνια την άμιλλα την δημοκρατία, την ισότητα και όποια άλλη αξία, θάψαμε βαθιά μέσα μας στην εποχή της κίβδηλης ευμάρεια μας. ο χρυσός αιώνας του ''μερακλή''.  και ίσως μια μέρα ανοίξουμε ένα ακόμη μουσείο εκεί, που θα είναι ανοικτό όποτε γουστάρουν οι υπάλληλοι του, που θα είναι αυτοδικαίως εκ καλαμάτας ορμώμενοι, γιατί η ακρόπολη στην αθήνα δεν χωρά άλλους ''καλούς έλληνες'' καλαματιανούς. και 4 χρόνια μετά το μετερίζι της κερατέας, μετράμε αντίστροφα την ώρα που τα σκουπίδια της  φυλής θα ανατιναχτούν να γεμίσουν μέχρι και τον τάφο στην αμφίπολη.
θυμάστε τότε που ο κόσμος είχε ταρακουνηθεί απο τις δεκάδες συγκεντρώσεις παγκοσμίως δεκάδων συμμετέχοντων υποστήριξης στον δίκαιο αγώνα μας βροντοφωνάζοντας ''είμαστε όλοι έλληνες'';  τι να έγινε άραγε εκείνο το τεράστιο παγκόσμιο  ρεύμα που χόρευε συρτάκι στις πλατείες ανά την υφήλιο; γιατί δεν βάζουμε ένα λεωφορείο να τους μαζέψει  να έρθουν να συνεχίσουν τον αγώνα από εδώ;   τώρα που βγαίνουμε απο το δντ!!!
κολλάω στις  φωτογραφίες-οδοιπορικό   της μπιρμπίλη  από την βόρεια μοζαμβίκη  των πλούσιων στην καρδιά και την ψυχή κατοίκων της, (το πιο δυνατό φωτορεπορτάζ της χρονιάς), μια ελλάδα που δεν υπήρξε ποτέ, μια ανόθευτη ζωή πάνω από τις στημένες αναλογίες του πλούτου των G20, η ζωή που χάσαμε στα αυθαίρετα δανεικά μίζερα lifestyle παραμύθια μας , η αλήθεια του ''3ου κόσμου'' κόντρα σε  όλα τα οικονομικά εμπόδια που στήνουμε μεταξύ μας. είμαστε η 32 πιο πλούσια χώρα του κόσμου (και αν υπολογίζαμε την παραοικονομία ίσως παραπάνω) και φωνάζουμε σαν να είμαστε η 186η φτωχότερη, και δανειζόμαστε από τους εταίρους μας για να πληρώνουμε τα χρέη μας και φωνάζουμε γιατί δεν μας δανείζουν και άλλα πολλά περισσότερα για  να πληρώνουν τα πρωτογεννή ελλείματα μας, τις πρόωρες συντάξεις, τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, τα διακοποδάνεια και τις πιστωτικές μας κάρτες, και τα θαλασσοδάνεια στα χρεοκοπημένα madia και λοιπές επιχειρήσεις τους. κατεβαίνουμε σε πορείες και κυνηγάμε ανεμόμυλους τους τοκογλύφους των λαών, τις χώρες τους  που δανείζονται με υψηλότερο επιτόκια από αυτά που μας δανείζουν εμας τον περιούσιο λαό, τους απόγονους της αρχαίας αθηναικής  δημοκρατίας (που στηριζόταν στην ύπαρξη δούλων και φόρων από τις άλλες πόλεις). παραμυθιαζόμαστε και αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας τα δίνουν ενω τους είναι ηθική υποχρέωση αυτών των βελανιδοφάγων. και μετά παρκάρουμε και ένα πανό για την παγκοσμιοποίηση και για την παγκόσμα φτώχια. ποιητική αδεία, το άλλοθι μας για το iphone, το ipad, το tablet, το 4G, τα εισιτήρια για τον manuchao, το τατουαζ του τσε στο μπρατσο,  τις korona με λεμόνι, τα κερασμένα σφηνάκια, για την ζωή που κλέβουμε από τους κάτοικους της κάθε μοζαμβίκης,  αλλά που ''αγωνιζόμαστε'' κάποια στιγμή (μετά θάνατον) να μοιραστούν και αυτοί μαζί μας.  

στην μοζαμβίκη στον 3ο κόσμο, και  σε άλλες 152 χώρες οικονομικά φτωχότερες από εμάς μεγαλώνουμε τον πλούτο μας, εμείς και οι 30 πάνω από εμάς. εμείς σε βάρος αυτών. εμείς οι αγωνιστές και αυτοί οι κακόμοιροι του χρώματος, της γεωγραφίας, της ενέργειας, της ιστορίας. εμείς τα φάγαμε για αυτούς. αλλά μπορούμε να κατηγορούμε πάντα αυτούς τους στηβτζομπς του κόσμου που είναι σημαντικά πιο πάνω από εμάς. αλίμονο μπορούμε να τους το γράψουμε στο iphone.   το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με λιγότερα από 10 δολλάρια την ημέρα. αλλά δεν είναι θέμα απόστασης. κάποιοι ζούσαν και ζουν ανάμεσα μας.

αν είμαστε μαζί τους τότε ίσως μπορεί να είμαστε και εναντίον μας. το να είμαστε μαζί τους και στις πράξεις είναι δύσκολο. το να μην τους ''εμπαίζουμε'' είναι εύκολο. το να ξέρουμε ποιοι είμαστε και που είμαστε είναι εύκολο.  Η κεφαλαιοποιηση της apple το 2014 θα είναι κοντά στο 1,3 τρις δολλάρια. το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι κοντά στα 75 τρις δολλάρια.  το ΑΕΠ της μοζαμβίκης περίπου  15δις δολλάρια.  το ΑΕΠ της χώρας μας το 2013 μειώθηκε στα 225 δις δολλάρια. το ότι δεν το μοιραζόμαστε δίκαια μεταξύ μας είναι δική μας ευθύνη. το ότι συρρικνώνεται είναι επίσης δική μας ευθύνη.           το ίδιο ισχύει και για τον παγκόσμιο πλούτο, 75τρις δολλάρια δια 7δις κάτοικοι μπακαλίστικα και ανορθόδα μας κάνει 10.714 δολλαρια  ανά άτομο, σήμερα.  του χρόμου όμως δεν θα ήταν  ούτε τα μισά.

γιώργος δ.
υγ.  άσχετο.  την περασμένη παρασκευή ανέβασα ενα post για την ψήφο εμπιστοσύνης  που έγραψα την ίδια ημέρα 5 ώρες πριν την ψηφοφορια  και δεν έστειλα στην athensvoice.  για μια ακόμη φορά πρόβλεψα λάθος αλλά πιστεύω ότι έτσι έπρεπε να είχε γίνει.  

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Όχι.

Συνήθως οι λύσεις είναι απλές. Το 2010 οι ενεργές offshore εταιρίες στην ελλάδα (που δεν γινόταν να φορολογηθούν όπως κορόιδευαν όλοι, τότε τον γαπ όταν είχε κάνει τέτοια νύξη)  ήταν 16.580 και η συνήθης δραστηριότητα τους ήταν τα πολυτελή ακίνητα των ιδιοκτητών τους και τότε όντως φορολογήθηκαν!!! ΄Ετσι απλά, όταν ο  ‘’προδότης’’ και ο   παπακ με τον νόμο 3842 θέσπισαν φόρο 15% επί της αξίας τους. Όμως μόλις 1177 εταιρίες επέβαλαν την απόδοση του σχετικού φόρου, και αντίστοιχα  μόλις 469 μεταβίβασαν σε φυσικά πρόσωπα (ένα από αυτά ήταν ο άκης και μοιραία γνώρισε τα κελιά του κορυδαλλού) και από το φόρο μεταβίβασης το κράτος τσίμπησε 19εκ. ευρώ μόνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίας πήραν εντολή να ψάξουν τι γίνεται με τις υπόλοιπες offshore.  Το ‘’βαθύ’’ κράτος βέβαια από τότε δεν πρέπει να έχει εισπράξει ούτε δεκάρα επιπλέον, και δεν έχει κάνει ούτε καν μια φορολογική έρευνα για τις υπόλοιπες offshore. Σύστημα 4-4-2. Πέρσι δε, η κυβέρνηση βενιζελοσαμαρα  ήθελε να αποσύρει τον νόμο και να  δώσει και αναδρομικά πίσω τα πρόστιμα που τους είχε ρίξει ο παπακ.


Απόψε, 2 βουλευτές  από το κυβερνητικό στρατόπεδο παίζει  να μην δώσουν την ψήφο τους,  είτε με παρών είτε ψηφίζοντας όχι. Ο παπανδρέου και ο σαχινίδης.  Ορισμένοι λίγοι ακόμη, σοβαροί,  που θα το ήθελαν είναι αδύναμοι για να το τολμήσουν.

Απόψε στην βουλή η κυβέρνηση της success story ελλαδάρας που καθημερινά σκίζει τα μνημόνια ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή ντε που δεν έχει ελέγξει ούτε μια offshore,  όταν ψάχνει από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε βραχονησίδες  3,5δις ευρώ.    Απόψε η κυβέρνηση του ντινοπουλου, της βούλτεψη,του γιακουμάτου, του γρηγοράκου, του βορίδη και των ‘’καλών ελλήνων’’ ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί ο μπένυ και ο σαμ πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κατεβάσουν από τα κάγκελα τους βουλευτές και τους ψηφοφόρους τους. Ο βενιζέλος που 3 χρόνια πριν έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στον παπανδρέου, με τον όρο να παραιτηθεί την επομένη,  και ευελπιστούσε ότι θα έπαιρνε την θέση του στην πρωθυπουργία,  ακόμη αντιπρόεδρος  ζητά ψήφο εμπιστοσύνη πια για τον πρωθυπουργό του αντώνη σαμαρά και ανησυχεί μην τυχόν και του την σκάσει κανένας και πάνε συνταξιούχοι σπίτι τους. Ας μην ανησυχεί θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους υπόλοιπους,  και αν τολμά ας ζητήσει από το πειθαρχικό του κόμματος του να διαγράψει τον παπανδρέου.
Την ίδια ώρα το επιτόκιο στα 10ετη ομόλογα έχει φτάσει το 7%,  αντίστοιχο της εποχής που μπήκαμε στο μνημόνιο -γιατί κανείς μα κανείς εντός ή εκτός αγορών  δεν δάνειζε την ελλάδα των 36δις έλλειμμα να πληρώσει τα χρεόγραφα των 9δις τον μάιο του 10 και να μην βαρέσει χρεοκοπία. Το ίδιο κλειστές παραμένουν οι αγορές ακόμη και σήμερα, και ούτε με 7% ούτε με 10% δεν θα μας δάνειζαν,  για αυτό άλλωστε δεν αποτολμάμε καμία κίνηση,  όταν αντίστοιχα η ομοιοπαθής πορτογαλία δανείζεται με 3,2%.

Ίσως τις επόμενες μέρες τα χρεοκοπημένα μέσα  ενημέρωσης παίξουν λίγο ακόμη τα παπαγαλάκια των 2 βαρώνων αρχηγίσκων,  την ίδια ώρα που οι ιδιοκτήτες τους θα κλείνουν ραντεβού και πάλι με τον τσίπρα και την παρέα του για να κανονίσουν το δούναι και λαβείν της νέας κυβερνητικής συνεργασίας με τον mega-συριζα.
Αν κάποιοι θεωρούν ότι ο παπανδρέου έχει λόγους να ψηφίσει ναι, είναι γιατί φοβούνται κάποιο κλίμα αστάθειας που πιθανολογούν ότι  θα δημιουργηθεί, για τα λαλάκια που θα πάρει ο άδωνης και η παρέα του στις τράπεζες του εξωτερικού. Το έχουμε ξαναζήσει όμως , και ας αναρωτηθούν και οι ίδιοι τι κέρδισαν άραγε με την μαλακία που έκαναν, οι ίδιοι στέρεψαν την αγορά και τις επιχειρήσεις τους από ρευστό, οι ίδιοι είδαν τα έσοδα τους να καταρρέουν. Δεν μπορεί να ζει μια χώρα υπο την απειλή ότι οι μεν θα πάρουν τα λαλάκια τους και ότι οι άλλοι θα γίνουν ‘’εκβιαστές’’ όταν κάνουν απεργία στην κάθε αριστερίστική εξουσία.  Η ελλάδα δεν χρεοκόπει 4 χρονια τώρα γιατί δεν μας δάνειζουν οι αγορές, χρεοκοπούμε γιατί κάποιοι έβγαλαν τα λεφτα τους έξω, κάποιοι άλλοι το παίζουν δεν χρωστάω δεν πληρώνω, κάποιοι άλλοι συνέχιζαν την φροντίδα της μη απασχόλησης τους στο δημόσιο και 250χιλιάδες βγήκαν ακόμη στην σύνταξη για παχιές αγελάδες, και οι ‘’επιτυχημένοι’’ χρεοκοπημένοι τραπεζίτες που δάνειζαν ρέστηδες κυριακίδηδες και λαυρεντιάδηδες συνεχίζουν να δανείζουν χρεοκοπημένα μμε με τις μετοχές που ανήκουν στο κράτος.  Όλοι αυτοί έσπρωξαν στον γκρεμό 1,7 εκ. άνεργους και 2,5εκ ανασφάλιστους για να συνεχίσουν στο μέγιστο την βόλεψη τους. Αυτοί ήταν, όχι η τρόικα, όχι η μέρκελ, όχι ο παπανδρέου και το μνημόνιο. Αυτοί ήταν και εμείς. Εμείς δημιουργούμε την αστάθεια. Εμείς την μια φωνάζουμε να καταργήσουμε το μνημόνιο και την επόμενη όταν μας καλούν σε δημοψήφισμα  να το κάνουμε, κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο και στρουθοκαμηλίζουμε παρέα με τον βενιζέλο τον σαμαρά τον μπαρόζο και τον τσίπρα να μην γίνει κανένα δημοψήφισμα για να μην κλάσουν πατάτες οι παγκόσμιες αγορές και τα χρηματιστήρια. Την αστάθεια την δημιουργούν  όσοι σαμαροβενιζέλοι με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους όντως αποτυχημένοι σε όλα όσα έκαναν.
Ο παπανδρέου ξέρει ότι αυτή είναι μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες, το πασοκ είναι εντός εκτός βουλής με 3,4% στα γκάλοπ και ότι αν δεν τρέξει τώρα αύριο θα είναι αργά. Και ας παπαγαλίζουν τα κομματικά ταλιμπάν ότι ο βενιζέλος κρατά τον παπανδρέου για τα 110 εκ που χρωστά το πασοκ, ο βενιζέλος είναι πρόεδρος 2μιση χρόνια και αν είχε βρει κάτι θα το είχε βγάλει παραγγελία στον εισαγγελέα, τι να πει ένας εισαγγελέας δηλαδή ’’γιατί χρωστατε 110εκ;’’, τι μπορεί να κάνει για αυτό σε ένα κόμμα; Πρόβλημα θα έχει αυτός που θα κλείσει το κόμμα και θα αφήσει απλήρωτο το χρέος αλλάζοντας το όνομα του σε ‘’δημοκρατική παράταξη’’.  Πρόβλημα δεν θα έχει ούτε ο σημίτης που το άφησε 43εκ, ούτε ο γαπ που το πήγε στα 100εκ. Πρόβλημα θα έχει όποιος πει δεν έχω να το πληρώσω. Το ίδιο και στα άλλα μαγαζιά τα 160εκ της νδ και τα 10εκ του συριζα (συνασπισμού).  Ο βενιζέλος έχει στα συρτάρια του 2 χρόνια ένα πόρισμα (όπως είχε και την λίστα λαγκάρντ) και ενώ θεωρεί ότι έχει επιλήψιμα στοιχεία για κακοδιαχείριση και μαύρες τρύπες αντί να το δώσει στον εισαγγελέα καλύπτει τον καταχραστή και γίνεται συνένοχος του; Όχι βέβαια. Δεν έχει τίποτα να κατηγορήσει κανέναν και απλά παπαγαλίζει τα παραμύθια του να κρατά κολλημένη την καρέκλα.  
Ο σαχινίδης ξέρει ότι αυτή είναι η ευκαιρία του να αναδειχθεί στον ηγέτη της επόμενης ημέρας. Κανείς δεν πρόκειται να τον διαγράψει για αυτό.
Το ίδιο θα έκανε και ο ραγκούσης αν ήταν στην βουλή


Κανείς δεν έχει λόγο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ακύρωσε το opengoverment, εκλεισε φασιστικά την κομματική ερτ για να την κάνει κομματική νεριτ, ψαλίδισε την διαύγεια, εφάρμοσε το 4-2-1, αύξησε τους  φόρους,  έκοψε τις συντάξεις και κάτω των χιλιών ευρώ, ακύρωσε τον νόμο διαμαντοπουλου για την παιδεία, βόλεψε τους τραπεζίτες με τις κρατικές μετοχές, έκοψε την ψήφο στους μετανάστες στις περιφερειακές εκλογές, χάρισε τις άδειες στους καναλάρχες, και ……….
  Ακόμη και αυτή η βουλή με τα 280 λάπατα (απο τους 300) που στείλαμε ως εκπροσώπους μας έχει καλύτερους να επιδείξει από τον ντινόπουλο, τον βορίδη, τον γιακουμάτο, τον χρύσανθο κλπ.
Αν δεν μπορούν να βρουν μια λύση μεταξύ τους  ας ξαναπάμε σε κάλπες. Έτσι και αλλιως πάλι στο σημείο μηδέν είμαστε και τώρα,  και θα είμαστε ακόμη και αν οι εκλογές πάνε στο τέλος της 4ετίας. Καλύτερα να γίνουν τώρα από το να έχουμε μια μακρά προεκλογική επώδυνη και αδρανή περίοδο. Καλύτερα να χορέψει τις κολοτούμπες του και ο αλέξης τώρα που είναι ακόμη μικρός και ορεξάτος . Ίσως κάποια στιγμή ωριμάσει και μάθει να λέει την αλήθεια. Ίσως κάποια στιγμή ωριμάσουμε και εμείς και  μάθουμε να κρίνουμε την αλήθεια και την πραγματική ζωή.
Σήμερα παραιτήθηκε απο την ομάδα μπάσκετ του ολυμπιακού ο πραγματικά επιτυχημένος προπονητής της γιώργος μπαρτζώκας και αυτό που δήλωσε ήταν :Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις  να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.  Και για μένα, μια τέτοια στιγμή έφτασε σήμερα

γιώργος δ.