Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

για τα πανηγυρια

Στη νίσυρο, στη γιορτή της παναγίας της σπηλιανής, με την ευκαιρία της συνάντησης των καλοκαιρινών διακοπών κάνουν ένα μεγάλο πανηγύρι όπου σχεδόν όλοι χορεύουν μέχρι το πρωί. Οι ντόπιοι που στήνουν το γλέντι-τραπέζια μεζέδες και χορούς, οι ελληνο-αμερικάνοι που χρηματοδοτούν το γλέντι και οι επισκέπτες και τα αλάνια από το freecamping που χορεύουν όλοι μέχρι τελικής πτώσης. Ο χορός είναι τρελός και δυνατός (δεν είναι μεν κάρπαθος) και το έδαφος δονείται μαζί με το ρυθμό του ηφαίστειου. Όλοι είναι ευχαριστημένοι, αυτοί που πληρώνουν, αυτοί που στήνουν το γλέντι, αυτοί που παίζουν, αυτοί που χορεύουν. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, όλοι βάζουν το δικό τους δίκαιο κομμάτι στο γλέντι. Σχεδόν όλοι περνάνε καλά. Το βράδυ έχει φασολάδα, και το επόμενο μεσημέρι αρνί στη σούβλα.

Ο χρησμός της πυθίας λέει ότι θεωρητικά σε περίπτωση αυτοδύναμης εκλογής σύριζα οι αγαπητοί σταθάκης, βαλαβάνης και τσακαλώτος και οι λοιποί «αριστεροί» κεφαλαιούχοι θα επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους (κουβέντα κάνουμε, σιγά μην τα φέρουν πίσω), σε αντίθεση με τους δεξιούς λεοντόκαρδους που θα τα βγάλουν έξω (όσα ψιλά είχαν αφήσει εντός). Οπότε, μοιραία θα περάσουμε και πάλι ένα προβληματάκι ρευστότητας στην αγορά και ο ντράγκι θα χρειαστεί να ναυλώσει μερικά αεροπλάνα του, γιατί εμάς δεν περισσεύουν για κηροζίνη. Η κα γιάννα και οι υπόλοιποι βαρώνοι και εφοπλιστές έτσι και αλλιως έξω τα έχουν και εκεί θα τα αφήσουν, οπότε εκεί έχουμε ίσα βάρκα (tanker) ίσα νερά, και ο alex δεν θα μπορεί να κάνει κάτι για αυτό, φόρο οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν, παρά ίσως μόνο στον οοσα σε ένα μελλοντικό πιο δίκαιο κόσμο.
Από την άλλη, επειδή το 2015 έχουμε να πληρώσουμε και 25 δις σε δάνεια και τόκους, θα πρέπει ο υπουργός βαρουφάκης να πάει με το νταούλι και με το ζουρνά (και την ηρωική ματούλα ζαμάνη) να τους χορέψει πεντοζάλη, αλλά επειδή ο σόιμπλε έχει ένα μικρό κινητικό πρόβλημα και δεν μπορεί να χορέψει, δικαιολογημένα θα τα πάρει στο κρανίο και θα μας τον στείλει πίσω τον γιάνη με το πρώτο αεροπλάνο και χωρίς τα λαλάκια του ντράγκι. Τζάμπα τα εισιτήρια που θα μας κοστίσει το ταξίδι. Οπότε δεν μασάνε αυτοί, δεν μασάμε και εμείς, δεν πληρώνουμε, μας χρωστάτε δεν σας χρωστάμε, θα πανηγυρίζουμε όπως το euro 2004 και θα ρίξουμε τα τείχη και πάλι. Και ο κος γλέζος θα κατεβάσει την σημαία της ΕΕ από τη βουλή.
Υπάρχει όμως ένα μικρό προβληματάκι. Το κράτος μας δεν θα δανειστεί του χρόνου μόνο τα 25 δις των δανείων και τόκων, θα δανειστεί όπως και κάθε χρόνο κάτι παραπάνω μέσω έντοκων εξάμηνων γραμματίων για την απαιτούμενη ρευστότητα, για την έγκαιρη πληρωμή μισθών συντάξεων και λοιπών δαπανών. Όπως κάθε χρόνο (όπως και οι τράπεζες, αλλά αυτό άσ’ το για αργότερα). Επειδή δεν θα μας δανείζει κανείς, ούτε η κα γιάννα, υπάρχουν 2 επιλογές, είτε να αργήσεις λίγο τις πληρωμές (ούτε για αστείο, ούτε ο πιλότος του παλαιοκώστα δεν σε σώζει με το ελικόπτερο από τους μπαρουτοκαπνισμένους δ.υ. που σε έκαναν κυβέρνηση), είτε να σφίξεις λίγο ακόμα τις πληρωμές, χρέη και επιστροφές φόρων και φπα στους υπόλοιπους του ιδιωτικού και να ζητήσεις να πληρώσουμε πιο νωρίς φόρους, φπαδες κλπ. Όμως, ουκ αν λάβοις παρά (μπιρ παρά) του μη έχοντος. Οπότε κλάψ’ τα και βάλ’ τα μαζί με τα 72 δις που χρωστάμε στην εφορία κλπ οργανισμούς. Όσο και να χτυπιέται ο κάθε βαρουφάκης, σταθάκης, μηλιός δεν θα πάρει μία, γιατί δεν έχει μείνει δεκάρα στον ιδιωτικό τομέα, στην πραγματική οικονομία. Και κονσερβοκούτια για σφάξιμο δεν θα υπάρχουν, γιατί οι κονσέρβες θα εξαφανιστούν μαζί με τα εβαπορέ από τα super market, όπως ψύχραιμα και παραδοσιακά προτιμούμε οι έλληνες.
Οπότε μοιραία θα φτάσουμε στο σημείο που γλιτώσαμε με το καστελόριζο το 2010, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αλλά με έναντι επιταγές. Και ο λόγος είναι απλός, γιατί κανένας μα κανένας, που δεν θα έχει να βγάλει το μήνα και το ενοίκιό του και τα έξοδά του δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα για φόρους, ενφια, δεη, ευδαπ, οαεε κλπ. για να πληρωθούν με τα λαλάκια του οι δ.υ. και αυτός να λυσσά της πείνας. Ο αδύναμος κρίκος της κρίσης θα είναι πια και οι δ.υ., γιατί 4 χρόνια τώρα δεν ξέρουν τι θα πει να έχεις να πληρωθείς 10 μήνες ή να δουλεύεις μαύρος και ανασφάλιστος 12ωρα και να υπογράφεις σκοτωμένα 8ωρα ή να έχεις να κάνεις μεροκάματο μήνες ή να είσαι άνεργος και να πληρώνεις φπα 23%. Τότε θα έχει δίκιο ο αλέξης να πει μακάρι να είχαμε γίνει αργεντινή.
Και τότε ο γιάνης βαρουφάκης θα βγάλει το αριθμητήρι και θα υπολογίσει ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, στο εσωτερικό. Κανείς δεν μας ζητά να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος, τα δικά μας οικονομικά θέλουν να μαζέψουμε, να χαλάμε όσα σπαταλάμε και λιγότερα, και να παράγουμε πλούτο για όλους με ισότητα και δικαιοσύνη για να μπορούμε να δανειζόμαστε (για δικαιοσύνη κλπ χέστηκαν, για εμάς το γράφω). Το χρέος είναι υπόθεση των αγορών, και όσων επενδύουν σε αέρα. Είτε δανείζουν την ιαπωνία, είτε την ελλάδα, είτε το λουξεμβούργο, ξέρουν ότι τα λαλάκια δεν θα τα πάρουν από τα κράτη αλλά από τους επόμενους χρηματοδότες-δανειστές, τα κράτη είναι οι ταμίες που πασάρουν τα λαλάκια από τον έναν στον άλλον. Να μη σπάσει η αλυσίδα τούς ενδιαφέρει, να μην τα κάνει ο ταμίας τόσο σκατά σε όλα, μα σε όλα, όπως εμείς, ώστε να ανησυχούν ότι τα λαλάκια τους θα τα χάσουν γιατί δεν θα υπάρχουν οι επόμενοι που θα τα δώσουν στον ταμία να τα επιστρέψει σε αυτούς. Οκ, να πάρει ο ταμίας και το μισθό του και τη συνταξούλα του και το αυτοκινητάκι του, αλλά να βάζει τα λαλάκια πάλι στο συρτάρι και να μη ζητά κάθε φορά στην αγορά τα διπλά και παραπάνω. Είτε είσαι γύπας είτε είσαι σουηδός συνταξιούχος το μόνο που σε νοιάζει είναι τα λεφτά σου που δάνεισες σε εμένα, να είμαι κυριλέ και σένιος ώστε να με δανείσει ο επόμενος γύπας ή γριά σουήδεζα για να τα δώσω πίσω στον προηγούμενο, σε εσένα. Ο δανειστής δεν σου ζητά να του δώσεις εσύ πίσω τα λαλάκια του, απλά να είσαι καθαρός, πλυμένος, νοικοκύρης να σε δανείσει ο επόμενος και να του δώσεις πίσω τα λεφτά του έγκαιρα.
Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι 5 χρόνια τώρα ο ταμίας δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος μας, αλλά ότι δανειζόμαστε συνέχεια για να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις και ένα σπάταλο και διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό, ενώ τα χρήματα που βγάζουμε δεν μας φτάνουν και δεν δικαιολογούν το μέγεθος αυτών των δαπανών. Τόσα χρόνια αντί να προσαρμοστούν και να βάλουν πλάτη και αυτοί, οι περισσότερο ευνοημένοι του συστήματος, παίζουν τις κουμπάρες, δεν χρωστάμε-μας χρωστάνε, πληρώστε κορόιδα τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας, ενώ αρνούνται να πούνε την αλήθεια, ότι δεν βγαίνει. Το κόστος για αυτό το κράτος δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει.
Βέβαια μπορούμε να δανειστούμε με 2.5% από την ΕΕ, όπως μέχρι χθες, και να δανείσουμε στην «υπερδύναμη» ρωσία με 12% ή με 17%, πόσο πήγε άραγε το επιτόκιο; Και να την κάνουμε ταράτσα. Αλλά επειδή η «υπερδύναμη» ρωσία (που μας είχε προτείνει το 2010 να την κάνουμε κατά ΔΝΤ και τώρα το έμαθαν οι έλληνες δημοσιογράφοι!!!) μάλλον θα βαρέσει φαλιμέντο αν τα αμερικάνα συνεχίσουν να ρίχνουν την τιμή στο πετρέλαιο, τότε σε αντάλλαγμα θα τους ζητήσουμε να μας δώσουν καμιά βάση στην κριμαία;
Οπότε τις βλακείες και τις τραγελαφικές ηλιθιότητες των ψεκασμένων εξουσιομανών σαμαροβενιζέλων θα τις ολοκληρώσει ο αλέξης και το 15μελές και μετά το τέλος του παραμυθιού κάποια στιγμή ίσως πιάσουμε ένα κομπιουτεράκι (έχει και στο smartphone μας, μωρέ) και κάτσουμε και μοιράσουμε τα νούμερα από την αρχή. Όσα μπορούμε, εκεί που πρέπει και χρειάζεται, για όσους τα αξίζουν και τα δουλεύουν.
Στη σίκινο, την ίδια ημέρα με τη νίσυρο, έχουν πανηγύρι στην κεντρική πλατεία, αλλά δεν έχει μεζέδες, δεν έχει τρελό χορό, δεν έχει νταούλια, δεν έχει ελληνο-αμερικάνους, έχει ένα όμορφο διακριτικό και ήσυχο πανηγύρι με βιολιά και τραγούδια και χορεύουν και μερικοί. Η νύχτα είναι όμορφη και βλέπεις το φεγγάρι πάνω στο εκκλησάκι του ελύτη την παντοχαρά. Είναι πιο ζεστά μα και πιο απόμακρα μαζί. Και αν ανέβει και ο παπάς και πει και κανένα τραγούδι, το κέφι γίνεται σχεδόν ιπτάμενο. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, όλοι βάζουν το δικό τους δίκαιο κομμάτι στο γλέντι. Σχεδόν όλοι περνάνε καλά. Λίγες μέρες μετά κερνάνε λουκουμάδες στην παναγιά.
Και στη σίκινο και στη νίσυρο και σε όλη την ελλάδα, μια χαρά είναι. Αρκεί να ξέρουμε ποιοι είμαστε. Πόσοι είμαστε. Πού είμαστε. Πότε είμαστε. Εμείς, και κυρίως εμείς για τους επόμενους από εμάς. Βολεύει, δεν βολεύει.
γιώργος δ.

Υ.Γ. Δεν με πειράζει η κατσίκα που έχει ο γείτονας ούτε θέλω να ψοφήσει, με πειράζει όταν η κατσίκα του γείτονα τρώει το δικό μου κόπο και ιδρώτα. Πριν λίγες ημέρες μια κυρία στην κρήτη φώναξε στον αλέξη ότι «κλέφτες τα φάγανε, από τους φτωχούς τα πήρανε, οι κλέφτες τα φάγανε και τα τρώνε μέχρι τώρα και εδώ μέσα γεμάτο είναι. Έναν έναν τους ξέρω» και εκείνος αντί να τα σπάσει όλα και να της ζητήσει να τους καταδείξει και να τους πετάξουν έξω, και να δει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν πυρετωδώς σαν τον υδράργυρο, κατάπιε τον παυλόπουλο και είπε μετά σαστισμένος «θα σε χρειαστούμε να κυβερνήσουμε μαζί να μας τους υποδείξεις». Η κυρία κωσταντινίδου θα πρέπει να περιμένει να γίνει κυβέρνηση ο αλέξης για να πετάξει από δίπλα της τους κλέφτες! Τώρα δεν μπορεί! Μόνο όταν κυβερνήσει! By the way, η αυγή το έκανε γαργάρα και το left.gr το έκανε λιγάκι πιο ανώδυνο «κλέφτες τα φάγανε, οι κλέφτες τα φάγανε, και εδώ μέσα είναι. Έναν έναν τους ξέρω».
Αν διαφωνείς, αντί να γράψεις το σχόλιό σου μόνο εδώ, προσπάθησε να το ανεβάσεις στο left.gr στην αυγή ή stokokkino. Δεν μπορείς, δεν υπάρχει φόρμα για σχόλια και διάλογο, αλλά «ευτυχώς» υπάρχει button «διαδώστε το άρθρο» να κυκλοφορεί η δική τους αλήθεια μόνο. Η λίστα κωσταντινίδου είναι ποιο σημαντική από κάθε λίστα λαγκάρντ γιατί αφορά εμάς, τους κλέφτες της διπλανής πόρτας, γιατί αν οι λαγκαρντινοί κλέβουν από όλους μας, η λίστα κωσταντινίδου δείχνει ποιοι κλέβουν μεταξύ μας. Αλλά θα περιμένουμε τον αλέξη μετά τις εκλογές να κυβερνήσει και να φωνάξει την κα κωσταντινίδου να τους υποδείξει! Την ίδια ώρα ο παπακ με 4-1 ψήφους πάει για ειδικό δικαστήριο, επειδή και καλά έσβησε το σόι του από το αντίγραφο στικ, ενώ οι συγγενείς του βγήκαν καθαροί, άρα πάει το κίνητρο, και ενώ ο μοναδικός δικαστής που είχε διαβάσει όλη τη δικογραφία, ο εισηγητής, μειοψήφησε να αποσυρθεί η κατηγορία.