Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

world party

Στο ιράν το ημερολόγιο  πρέπει να γράφει 396πΧ ή 2410χρόνια πίσω στο παρελθόν. Τότε στην ''δημοκρατία'' της αρχαίας ελλάδας απαγορευόταν με την ποινή του θανάτου, η πρόσβαση στους στίβους στις γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνες. Στο ''σύγχρονο'' ιράν η Ghoncheh Ghavami, καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης επειδή παραβίασε αντίστοιχη απαγόρευση παρακολουθώντας  έναν αγώνα volley ανδρών. Στο ιράν απαγορεύεται από το 1979 στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδόσφαιρο και από το 2012 volleyball. Η απόφαση πάρθηκε από τους δικαστές του  ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ'' δικαστηρίου της τεχεράνης.  Η  καλιπάτειρα το 396πΧ είχε μεταμφιεστεί σε γυμναστή για να παρακολουθήσει τον γυιό της στους ολυμπιακούς αγώνες, όταν ο μανδύας της έπεσε και αποκαλύφθηκε το φύλο της,  η δικαιοσύνη της χαρίστηκε ένεκεν των 3 γενεών ολυμπιονικών της οικογένειας της. Από τότε ακόμη ο νόμος στην ελλάδα ήταν νόμος, και η δικαιοσύνη θεότυφλη. Η 25χρονη  Ghoncheh μάλλον δεν έχει κάποια αντίστοιχη εύνοια απέναντι στον νόμο μετά από τους 4 μήνες κράτησης που διανύει ήδη σε συνθήκες απομόνωσης και την απεργία πείνας της. Στα επαναστατικά καθεστώτα ο χρόνος εκδίκασης είναι εξαιρετικά πιο σύντομος από ότι στην ελεύθερη ελλάδα, τέσσερις μήνες στο ιράν, ενώ εδώ θα περίμενε την εξάντληση του 18μηνου. Kasi az gorbehaye irani khabar nadareh? Θα μαζέψουμε ορισμένες αγωνιστικές υπογραφές στο facebook, θα το κοινοποιήσουμε και στους ''φίλους'' μας, και ακολούθως θα πάμε να αγοράσουμε το νέο iphone6 γιατί την πρώτη ημέρα διάθεσης πουλήθηκαν sold out 10χιλιάδες κομμάτια στην χώρα μας και δεν προλάβαμε να στηθούμε στην ουρά.


Αντίστοιχα την ίδια ημέρα στο κομπάνι οι κούρδοι αντάρτες και αντάρτισσες μάχονταν ενάντια στους τζιχαντιστές και το θρησκευτικό φασισταριό του  ισλαμικού κράτους. Μάχονται υπερασπιζόμενοι τις όποιες μικρές πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες είχαν αποκτήσει από το συριακό κράτος, απέναντι στους ''ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ'', ''αγωνιστές'' και λοιπά φαιδρά φασισταριά του ισλάμ, του σαντάμ, του μπινλάντεν και του κάθε τρελαμένου δικτάτορα. Στο πλευρό τους οι γιατροί χωρίς σύνορα, και τα αμερικάνικα πολεμικά αεροπλάνα. Οι συνήθεις τουρίστες-αριστεριστές και λοιποί ''διανοούμενοι''-κοσμοπολίτες μετά την βόλτα τους από το θέρετρο της μάχης για τα αγωνιστικά ένσημα,  θα συνεχίσουν να στέλνουν τις ευχές τους  για μια ακόμη φορά. Αφήστε τα αμερικανά να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Εμείς θα προσευχόμαστε για εσάς. Και μετά κλασικά ας οργανώσουμε μια διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία για τους φονιάδες των λαών. Τι να κάνουμε, αυτά μάθαμε, αυτά συνεχίζουμε. Αδράνεια, τσάι και συμπάθεια.
  
Στην επαναστατική βενεζουέλα της μετά-τσάβες εποχής για να αγοράσεις τρόφιμα από τα supermarket με τα άδεια ράφια θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι αγορές σου μέσω καρτών προκειμένου να μην ''εξάγεις'' τρόφιμα στο εξωτερικό (πουλώντας τα ακριβότερα) μπας και καταφέρεις να επιβιώσεις στον παράδεισο του μαδούρο. Ένα μέρος των εισαγόμενων τροφίμων ελλείψει συναλλάγματος πληρώθηκε με κρατικά ομόλογα. Απόψε όπως και κάθε ημέρα χιλιάδες οικογένειες θα γεμίσουν τις μπανιέρες τους με νερό για να έχουν απόθεμα κατά τις συχνές διακοπές παροχής. Οι οποίες είναι λιγότερο συχνές από τις διακοπές ρεύματος. Να γίνει διακοπή να σου κόψει κανένα like στο facebook στην μέση; Στην ελλάδα οι συναγωνιστές κάνουμε καταλήψεις στα σχολεία γιατί δεν θέλουμε να εφαρμοστούν οι τράπεζες θεμάτων στις εξετάσεις στο λύκειο. Ο πρόεδρος του 15μελούς μας, ίσως όταν μεγαλώσει γίνει και αυτός πολιτικός και αν σταθεί τυχερός μπορέσει να επισκεφτεί και αυτός τον παράδεισο της βενεζουέλας, όπως ο αλέξης ''πρώτη φορά αριστερά''. Μέχρι τότε θα φωνάζουμε ''θέλουμε τα όνειρα μας πίσω'', γιατί δεν μπορούμε να τα κατακτήσουμε, γιατί δεν τα αξιώνουμε, γιατί θέλουμε τα όνειρα των γονιών μας (δημόσιο-βόλεψη-επίδομα έγκαιρης προσέλευσης-εξοχικό-για τους λίγους-για τους πελάτες) κληρονομικά να συνεχίσουν να είναι και δικά μας. Στοιχειωμένα όνειρα.  

Στην βόρεια κορέα την άνοιξη έπαιξε η πρώτη διαφήμιση μπύρας στην τηλεόραση, και οι ντόπιοι έχουν πια ελεύθερη πρόσβαση στο intra-net να μάθουν τις διδαχές του κιμ γιονγκ ουν, (το internet είναι η πλάνη για τα δυστυχή θύματα του υπόλοιπου καπιταλιστικού πλανήτη), και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα από 18 τύπους κόμμωσης μαλλιών, και μπορούν ελεύθερα να προσκυνούν ''εκβιαστικά δεν το λες, αλλά το λες'' τα αγάλματα της οικογένειας κιμ που ''κοσμούν'' τις κόκκινες πόλεις.  Α, και μπορείς να απολαύσεις ελεύθερα τις υπέροχες επαναστατικές παρελάσεις και να συμμετέχεις ενεργά δίνοντας την αλληλεγγύη σου στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Εμείς εδώ στην πατρίδα λέμε να καταργήσουμε τις παρελάσεις μεν, αλλά να κρατήσουμε τις σχολικές εορτές της προηγούμενης ημέρας για να μην χάσουμε την μία απότις 2  ημέρες της σχολικής αργίας. Εμένα πάλι δεν θα με χαλούσε καθόλου μαζί με την παρέλαση να σταματήσουμε και τις σχολικές εορτές της μπουρδολογίας των ξύλινων λόγων, αλλά αυτό ενοχλεί τους επαναστάτες της μερέντας, και τους πατριδοκάπηλους.  Και στο χαλάνδρι ο νέος δήμαρχος τελικά δεν έχει πρόβλημα με τις παρελάσεις, το soundtrack τον πείραζε τόσα χρόνια, και απλά άλλαξε τα εμβατήρια.
Όμως κομμένες οι μαλακίες, ευτυχώς και απόψε στις οκτώ ξεκινούν τα πραγματικά δελτία ειδήσεων για την επανάσταση των κοιμωμένων μνημονιόπληκτων ελλήνων, για τους χιλιάδες θανάτους από την πολιτική της τρόικα, για τις γερμανικές αποζημειώσεις που θα σώσουν εμάς και τα εγγόνια μας, και για τα μάρμαρα που επιστρέφουν στην γενέτειρα τους, και η καθηγήτρια κα παναγιωταρέα θα μας ενημερώσει αποκλειστικά ότι ο τάφος στην αμφίπολη ήταν παραγγελία του μέγα αλέξανδρου σε γνωστό γραφείο κηδειών της εποχής και ότι  από λάθος συνεννόηση μεταξύ των τότε αντιμνημονιακών δυνάμεων προτιμήθηκε άλλη προσφορά και τον έθαψαν κάτι συριζαίοι της εποχής σε άλλο τάφο, που θα αποκαλυφθεί μόλις ο κος λάκης λαζόπουλος αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού και η αντισυστημική κα γιάννα το υπουργείο τουρισμού. Η ελλάδα είναι ο ομφαλός του κόσμου. Είμαστε τα παιδιά του θεού. ''Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει''. Σε εμάς και μόνο. ''θέλουμε τα όνειρα μας πίσω''
Μερικά χρόνια πριν ο βαρεμένος πρόεδρος τζορτζ μπους χώριζε τον κόσμο στον άξονα του καλού και του κακού.  'Ενας σύγχρονος πολιτικός θα χώριζε τον κόσμο στον άξονα της λογικής και της ηλιθιότητας.  Και βέβαια μπορεί να υπάρχει ένα μικρό και ασήμαντο πρόβλημα πολιτικών ελευθεριών αλλά τουλάχιστον στην βόρεια κορέα μπορείς να πιεις όσους μπάφους θες ελεύθερα (όχι ότι έχουμε θέμα στην ελλάδα), στην βενεζουέλα το πετρέλαιο είναι στην φτήνια (εδώ το 80% της τιμής πώλησης χρηματοδοτεί τον κρατικό προυπολογισμό), το ιραν πουλάει τσαμπουκά στα αμερικανά (άρα  προκαλεί μια γλυκιά ανατριχίλα στον φραπεδοτσεγκεβάρα έλληνα), το ίδιο ισχύει και για τους λάτρεις του ISIS (καμία σχέση με το CIS miami;). Γιατί αν τα αμερικανά δεν είχαν καταδιώξει τον σαντάμ όλα θα εξακολουθούσαν να είναι όπως παλιά. Ο επαναστάτης σαντάμ μόνο τον λαό του βασάνιζε στο κάτω κάτω, ενώ αυτοί οι πυροβολημένοι θέλουν να περιποιηθούν όλο τον άπιστο πλανήτη. Γιατί δεν αρκούνται με τα αμερικανά; Εμείς οι ηρωικοί φραπεδοτσεγκεβάρες τι τους φταίμε;  


Δεν θυμάμαι σε ποια πόλη, σε ποια χώρα άραγε, πριν μια εβδομάδα 2 μαθητές  της 6ης δημοτικού έγδυσαν και διαπόμπευσαν έναν συμμαθητή  τους περιφέροντας τον στα ''αθώα'' μάτια των υπόλοιπων ''αθώων'' συμμαθητών τους. Και οι γονείς των 2 έστω,  δεν πήγαν καν στο σχολείο όταν τους κάλεσε ο διευθυντής. Σε ποια τριτοκοσμική σκατοχώρα να έγινε άραγε;  Ας οργανώσουμε μια διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία. Τα στοιχειμώνα όνειρα μας δεν επηρεάζονται από τους άλλους, εμείς τα δημιουργούμε, εμείς τα υλοποιούμε, εμείς τα ζούμε. Το ίδιο και οι εφιάλτες μας. Μόνο οι φαντασιώσεις μας θέλουν την ενεργή συμμετοχή των υπολοίπων. Εμείς για χρόνια μπερδέψαμε τα όνειρα με τις φαντασιώσεις. Κυνηγούσαμε το φανταχτερό, αντί για το ιδανικό. Το ίδιο και οι επόμενοι από εμάς, γιατί δεν ξέρουμε που πατάμε, που βαδίζουμε, τι θέλουμε, τι αξίζουμε. 

γιώργος δ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου