Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί το blogging εστί φιλοσοφείν

Στα 2015 χρόνια αυτού του πολιτισμένου πλανήτη, όπου οι δεινόσαυροι απαντώνται μόνο στο Jurassic Park της μεγάλης οθόνης και η οικονομική κρίση εξαπλώνεται ως πανδημία πάνω από "έρωτες στα χρόνια της χολέρας", το internet απομένει και εμμένει Δούρειος Ίππος των επιλογών μας. Τα κίνητρα που μας οδήγησαν σε αυτές αντανακλούν με διαύγεια το εάν θα υποδυθούμε τον Οδυσσέα ή τον Πάρη στη εξίσωση που περιγράφει τη χρήση του διαδικτύου. 

Με γνώμονα την παραπάνω ελευθερία στην επιλογή και την έκφραση το 1997 ο Jorn Barger ανέρτησε το πρώτο weblog. Στη συνέχεια ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και εν τέλει ο όρος μετατράπηκε στο κατά κόσμον γνωστό blog . Μια μόδα, ένα writing icon, μια ιστορία άρχισε έτσι από την Αμερική. Το μοίρασμα πληροφοριών και ο ανοιχτός διάλογος έφτασε μέχρι και σε εκείνη την κουκκίδα του χάρτη, που έχει πολλά να δώσει ακόμη. Τα χαρτιά των Ελλήνων blogger δεν έχουν ανοιχτεί πλήρως και η εφευρετικότητα  μπορεί να γίνει αδελφή της παρθενογένεσης ακόμη και στη μικρή μας ψωροκώσταινα. 

Γιατί όμως να googlάρουμε, να clickάρουμε και εν τέλει να bloggάρουμε; Τί θα μας προσφέρει και ποιά θα είναι η προσφορά μας; 

Ίσως:

Γιατί στις μέρες μας επιβάλλεται η αναμετάδοση της αλήθειας και όχι του μασημένου φαγητού της πλειονότητας των ΜΜΕ - που ουσιαστικά δεν απαντώνται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά αποκλειστικά σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με καθαρή επίκληση στο αρνητικό συναίσθημα και όχι την λογική.

Γιατί η γνώση σου - ή αν θες και η αγάπη σου - για την ψυχολογία, το γράψιμο, το θέατρο, τη μαγειρική, την κηπουρική, τη μόδα, τα κόμικς, το σινεμά, τα ταξίδια μπορούν να καλλιεργηθούν περισσότερο,να μεταδοθούν και να γίνουν καύσιμο για την καθημερινότητα πολλών.

Γιατί η διασκέδαση και ένα have fun hour σε ένα ιστολόγιο που θα σε ξεκουράζει και δε θα σε κουράζει ίσως αποτελέσει το πιο ευχάριστο διάλειμμα της ημέρας για εσένα.

Μα πάνω από όλα γιατί η αλλαγή στην οπτική γωνία σου, το άνοιγμα στο διαφορετικό, η έξοδος κινδύνου σε προβλήματα και προβληματισμούς πάσης φύσεως και η απόκτηση γνώσης οπλίζει τη φαρέτρα σου άκοπα, αβίαστα και ήρεμα χωρίς να το καταλάβεις τις περισσότερες φορές.

Κλείνοντας με ένα ανοιχτό παράθυρο από το παρελθόν και όντας γεννημένοι σε μονοπάτια δημοκρατίας, λεπτομέρεια ξεχασμένη ελπίζουμε όχι και ξεβρασμένη, κατά βάσιν το blogging εστί φιλοσοφείν. Ας το εξελίξουμε, ας το αγαπήσουμε, ας το αφήσουμε να μας οδηγήσει και να μας κάνει αν όχι καλύτερους τουλάχιστον πιο σκεπτόμενους. Για αρχή αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου