Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

τεστ παρατηρητικότητας


ανακαλύψτε τις
    διαφορές!!
    
  Ξέρετε τι μπορεί να διαφέρει η πάνω φωτογραφία από την κάτω;

Στην πάνω φωτογραφία τα χρέη του ελληνικού κράτους τα πληρώνουν μέσω του μνημονίου οι έλληνες πολίτες. Όσοι, τέλος πάντων πληρώνουν….
Στην κάτω φωτογραφία τα χρέη του ελληνικού κράτους , δεν τα πληρώνει ο έλληνας πολίτης, σύμφωνα με την ’’δίκαιη’’ απαίτηση αρκετών ελλήνων πολιτικών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων κλπ. Απλά επειδή το σύστημα είναι ένας κλειστός βρόγχος, τα ’’διαγραφέντα’’ ελληνικά χρέη, τα πληρώνει ο πολίτης του πακιστάν, της ιρλανδίας, της αιθιοπίας, ………., του ελληνιστάν.
Βλέπετε κάποια διαφορά;;;;;

Για αυτόν τον λόγο η απαίτηση πρέπει να αφορά την παγκόσμια διαγραφή (ή αποπληρωμή) του χρέους και τον μηδενισμό του κοντέρ. 

γιώργος δ. 

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

από δευτέρα δίαιτα

τσικνοπέμπτη μια μέρα μετά την απεργία.
σχεδόν δέκα εκατομμύρια πάγκαλοι βάλαμε την θέση μας στο κάδρο αριστερά.
ίσως ακόμη και ο κύριος που διαμαρτυρόταν κρατώντας το συγκεκριμένο πλακάτ.
ευτυχώς ή δυστυχώς το πρόβλημα της πείνας μπορούμε να το λύσουμε εμείς όχι ο πάγκαλος!
αναζητήστε στο διαδίκτυο τις ποσότητες κρέατος που φάγαμε χθες.
εμείς όχι ο πάγκαλος.

για δες λίγο εδώ  http://starvedforattention.org/

παύλος ντ.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

η αρχιτεκτονική της πόλης.


Στα βήματα της πόλης ξεχνάμε,  να δούμε την αρχιτεκτονική της. Ξεχνάμε γιατί έχουμε συνηθίσει να μην την βλέπουμε. Κοιτάζουμε μεν, αλλά δεν βλέπουμε. Η εικόνα της μέσα από το θολό βλέμμα της αυτοκίνησης στέκεται στα συνηθισμένα χαρακτηριστικά της ελληνικής μεταβιομηχανικής συγκέντρωσης πληθυσμού. Τοπίο αστικό και κενό αυτό που κάποτε θεωρούσαμε άσχημο με την πάροδο του χρόνο και την ιστορικότητα μετατρέπεται σε νοσταλγικό αμάλγαμα του αδρανούς χρόνου.


Είναι ανάγκη η μείωση της ταχύτητας. Η πόλη εγκαταλείπεται και μεταφέρεται στα περίχωρα. Τα κτίρια της διαβρώνονται και ξεχνιούνται.
Οι διαδρομές περιορίζονται στις υπηρεσίες και τα καταστήματα της. Δεν βλέπουμε καν τα κτίρια που  επισκεπτόμαστε.
Δεν ζούμε στα κτίρια της, απλά τα προσπερνάμε ακόμα και όταν είμαστε εντός τους. Το αστικό τοπίο έχει μετατραπεί σε εφαρμογή χρόνου εργασίας και γραφειοκρατικής  καφκικής σχιζοφρένειας. Οι πεζοδρομήσεις συγκρατούν την ορμή των αυτοκινήτων και δίνουν μια ακόμη ευκαιρία στην πόλη να αναπνεύσει. Η αρχιτεκτονική της πόλης οφείλει να φέρνει το μελλίσι της ζωής σε επαφή με τον κόσμο και τα κτίρια της. Όχι να τα απομακρύνει. Το τσιμέντο παρόλο που ταιριάζει στην απομόνωση, λόγω της γύμνιας του προσελκύει την αλήθεια. Οι πολίτες κινούνται βιαστικά νευρικά και επιθετικά. Η πόλη είναι γυμνή. Η αρχιτεκτονική της πόλης όμως είναι οι πολίτες της.       


Κατερίνα Β.

ψάχνοντας για γορίλλες στην ομίχλη.

Η πραγματική επανάσταση είναι αυτή που λέει και ο γιωργάκης. Η επανάσταση του αυτονόητου.
Δεν χρειάζεται να πάρεις την θέση του δαίμονα για να αλλάξει κάτι. Το πιο πιθανό είναι να γίνεις δαίμονας και εσύ.
Το μαγαζί πρώτα, πρώτα θέλει ανακαίνιση και οργάνωση. Τα βασικά. Κόβουμε αποδείξεις, πληρώνουμε το φπα, πληρώνουμε την ασφάλιση, τους φόρους. Φτιάχνουμε μια λίστα με αυτούς που έχουμε υπάλληλους. Τους πληρώνουμε από μια φορά τον μήνα και όχι από όσες φορές περνάνε από το ταμείο. Τους καταχωρούμε. Τους ελέγχουμε. Ταυτόχρονα φροντίζουμε να είμαστε εντάξει με τους προμηθευτές μας, τους πληρώνουμε για να μπορούν να πληρώσουν και αυτοί το προσωπικό τους.

Σε καιρούς κρίσης ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις αν δεν έχεις δικά σου χρήματα και δεν μπορείς να τυπώσεις ή να υποτιμήσεις, είναι η ανάπτυξη μέσω δανεικών και  ελλειμματικών προϋπολογισμών. Κάτι τέτοιο ήθελε να κάνει ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς αλλά δεν τον άφησαν. Όταν πέρσι τον δεκέμβριο  είπε στην ΕΕ ότι  θα φέρει και άλλον ελλειμματικό προϋπολογισμό και θα ρίξει χρήμα για ανάπτυξη, τα παιδιά του είπαν το κλασικό the party is over. Και όταν χρωστάς σε όλους, τους όρους τους βάζουν οι δανειστές, όχι εσύ. Αν θες δοκίμασε να πεις στην τράπεζα που έχεις πάρει δάνειο για το σπίτι σου ότι όσα πλήρωσες, πλήρωσες. Αν μπορείς να το εφαρμόσεις και η τράπεζα σου το δεχτεί, τότε συζητάμε να πουλήσουμε μαγκιά και να πούμε το ίδιο και στους ΕΕ για τα δικά τους λεφτουδάκια. Ευτυχής ή δυστυχώς η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση προθέσεων και δηλώσεων. Πάνω από  όλα πολιτική είναι η εφαρμογή αυτών που λες. Αλλιώς καταντάς σαν τον τσίπρα που όταν συναντήθηκε την άνοιξη με τον ιερώνυμο (όταν ο γιωργάκης είχε ’’φορολογήσει’’ τα παγκάρι) του είπε ότι ναι πρέπει πρώτα να γίνει διάλογος. Όταν πάγιο αίτημα σου είναι η φορολόγηση και η απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τότε εκτός από τα μπαλκόνια, το λες και στον εκπρόσωπο της, και δεν την πέφτεις στον χαζό που επιτέλους προσπάθησε να βάλει χέρι. Με απλά λόγια δεν χρειάζεται να περιμένεις να γίνει επανάσταση για να αλλάξει ο κόσμος. Μια κρίση αυτοκριτικής χρειάζεται και επαναπροσδιορισμού και οριοθέτησης του στόχου. Φταίμε και εμείς δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές. Σκοπός μας είναι να ζούμε καλά. Διακοπές κάνουμε και στο room to let, δεν είναι απαραίτητο να πάμε όλοι στο super paradise ή στο ’’εναλλακτικό’’  βιοκλιματικό’’ θέρετρο στην σύμη. Μπορούμε να πάμε στην πορεία και στα λοιπά αγωνιστικά ραντεβού με την ιστορία,  και χωρίς replay παντελόνι, μια χαρά είναι και το zara ή κανένα ελληνικό από την λαϊκή. Δεν χρειάζεται να πάει το ’’κωλόπαιδο’’ τρεις γλώσσες και κολυμβητήριο και πιάνο. Δεν του φτάνει μόνο το κολυμβητήριο!!! Τα φροντιστήρια δεν γίνονται γιατί δεν επαρκούν οι γνώσεις από το σχολείο, γίνονται γιατί θέλουμε να πλεονεκτούμε έναντι των άλλων υποψηφίων. Στην πορεία κάπου και οι καθηγητές σταμάτησαν να κάνουν μάθημα  στα σχολεία, και όλα τα παιδιά  πάνε φροντιστήριο, οπότε χάθηκε και το πλεονέκτημα. Τα παιδιά πια πάνε φροντιστήριο από συνήθεια. Εντάξει δεν χρειάζεται να μου πάρει η μαμά μηχανάκι από τα 15 μου και αυτοκίνητο από τα 18 μου, ενώ δεν έχω δουλέψει ούτε ένα μεροκάματο. Ο μόνος που κατάφερε κάτι στην ζωή του, χωρίς να έχει κάνει διευθυντής ούτε σε περίπτερο, ήταν ο κώστας ο καραμανλής ο μικρός. Στους υπόλοιπους μας ζητάνε προϋπηρεσία. Δίπλα μας υπάρχουν συμπολίτες μας που τους λείπουν 99 ευρώ για να κάνουν ένα 100ευρω, και η πλειοψηφία της αριστεράς ασχολείται με το νέο ΕΑΜ, γιατί κόπηκε το επίδομα πλύσης χεριών στο δημόσιο ή το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης.
 Η δημοκρατία σου αφήνει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και ένα σωρό απίθανα περιθώρια. Εμείς οι επαναστάτες, οι μπουχτισμένοι από τα σκατά στα μυαλά των συμπολιτών μας, τους αφήνουμε άξιοι στην μοίρα τους και την κάνουμε για χωριό άμεσης δημοκρατίας, 20 με 30 στην αρχή και μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι σύντροφοι. Και φτιάχνουμε μια πόλη χωρίς διακρίσεις, χωρίς αργυρώνυτες τακτικές, μια άμεση δημοκρατία, την ευτοπία, χωρίς καμία μορφή ιδιοκτησίας. Και όποιος γουστάρει ακολουθεί. Τότε οι καταπιεσμένοι των πόλεων θα δουν την διαφορά από την θεωρία στην πράξη και θα ακολουθήσουν . Είναι απλό και κατορθωτό. Δεν χρειάζεται ούτε όπλα, ούτε βία, ούτε χρήμα. Σήμερα εμείς αύριο ο κόσμος όλος.
Εντάξει μια μορφή λιτότητας θα υπάρξει στην αρχή, μέχρι να ρολάρει ο σοσιαλισμός,  πώς να το κάνουμε άλλωστε, αλλά δεν είναι να το φωνάζουμε κιόλας. Και μάλιστα από πριν.
 Εντάξει πριν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας θέλω μια απάντηση σε μια ερώτηση που μου κολλάει από μικρό παιδί. Αν ο στόχος για έναν καλύτερο κόσμο αφορά όλους και και για όλα, και επειδή στο μεταεπαναστατικό μέλλον όλοι θα είμαστε ίσοι, αλλά επειδή θα χρειαστούμε και κάποιους να δουλεύουν στα ορυχεία ή στις χωματερές, και επειδή ούτε εγώ ούτε εσύ θέλουμε να δουλέψουμε εκεί, ποιον μαλάκα θα βάλουμε να σκάβει;; είπαμε ότι στο μεταεπαναστατικό μέλλον μπορεί να είμαστε όλοι ίσοι αλλά κάποιοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε στα ορυχεία. Όταν εκ περιτροπής έρθει η σειρά μας να σκάψουμε τι θα  γίνει; Η απάντηση δεν θα υπάρχουν ανάγκες για ορυχεία στον μεταεπαναστατικό κόσμο μας, απλά δεν υπάρχει. Όσο δεν υπήρχε και σιβηρία στην ένωση σοβιετικών σοσιαλιστικών  δημοκρατιών.    
Μπορείς να τσεκάρεις και την τύχη των πρωτοπόρων συντρόφων τρόσκι , μαλτσένκο, ο κάμενεφ, ο γιέζοφ κλπ, όταν την επανάσταση την πήρε ο διάολος, την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια σαν ρομαντικοί, ορθόδοξοι, πιστοί , ασυμβίβαστοι αγωνιστές. Κάτι εκατομμύρια άσχετοι που τους είχαν πιστέψει την πάτησαν.  
 
    γιώργος δ.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

γορίλλες στην ομίχλη

Μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική πολιτική για έξοδο από την ύφεση και την συστημική κρίση;  Αν ξεχωρίσουμε την ατομική μας συμβολή στην κρίση ανθρωπιάς, συμπάθειας  και σύμπραξης, θα μπορούσαμε να μηδενίσουμε το κοντέρ και να φτιάξουμε έναν νέο γενναίο κόσμο;
Δεν ξέρω αλλά αξίζει να αναζητήσουμε τον τρόπο. Αν σχεδιάσεις έναν κύκλο σε ένα χαρτί, κάποιος θα δει ένα γεωμετρικό σύμβολο, κάποιος το μηδέν κάποιος ένα καλαμάκι, κάποιος το χούλα χουπ. Κάπως έτσι συμβαίνει στο ’’ο κος χούλα χουπ’’ με τον τιμ ρόμπινς. Όταν αυτός σχεδίασε σε μια σελίδα τον κύκλο είδε το χούλα χοπ, και στο τέλος ένας άλλος διαφημιστής με τον ίδιο τρόπο ανακαλύπτει το καλαμάκι.   Κάτι τέτοιο συμβαίνει με το χρήμα. Ονειρευόμαστε επαναστάσεις, πολέμους, βουτιές στην πισίνα του σκρουτζ μακ ντακ και ξεχνάμε πάντα κάτι βασικό. Το χρήμα εμείς το κόβουμε. Εμείς το δημιουργούμε. Εμάς πρέπει να υπηρετεί.
Η κρίση είναι διαρκής και είναι παράλληλη με την ιστορία της οικονομίας. Δεν προέκυψε τώρα. Υπήρχε και συμβάδιζε, θα υπάρχει και θα συμβαδίζει με την οικονομία. Σε κανένα απολύτως σύστημα δεν υπάρχει έξοδος γιατί η κρίση είναι συστημική. Είναι συστατικό της οικονομίας και όχι παρενέργεια της. Η οικονομία είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Η αναζήτηση πρέπει να αφορά διεξόδους και βελτιώσεις μέσα από το ίδιο το σύστημα. 
 
Ίσως αν ζητούσαμε να τυπώσουμε χρήμα για να σβηστούν τα χρέη όλων των χωρών σίγουρα θα αδικούσαμε κάποιους (στους οποίους θα έπρεπε να δώσουμε αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη), και θα δημιουργούσαμε πληθωριστικές πιέσεις,, αλλά θα μας έβαζε όλους στον ίδιο δρόμο. Για κάτι τέτοιο όμως θα χρειάζεται μια παγκόσμια κραυγή, που δεν είναι καν ψίθυρος για την ώρα. Επίσης θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε ευρωομόλογο, και να δανειζόμαστε με 1% (όπως απαιτούμε άλλωστε), αλλά για αυτό θα πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας πρώτα. Όταν αρχίσουμε να πατάμε στα πόδια μας ίσως. Και αργότερα τότε να ζητήσουμε από την πραγματική ΕΕ να προωθεί τα πλεονάσματα κάποιων μελών της σε επενδύσεις σε ελλειμματικά μέλη της.
Το βασικότερο για την ελλάδα είναι να πραγματοποιεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Αν δεν μαζευτεί το έλλειμμα δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Τα τελευταία 30 χρόνια, μόνο ο μάνος το 1992 έφερε προϋπολογισμό στα ίσα του. Δεν γίνεται να τρεφόμαστε με δανεικά. Αναγκαστικά θα πονέσουμε όλοι, δικαίως και αδίκως. Θα πρέπει να ρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο και να δουλέψουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε δουλειά για όλους. Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα και φοροαπαλλαγές για δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα απαραίτητα χρήματα μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο πετσοκόβοντας τις αμυντικές δαπάνες. Δεν ξέρω αν το αιγαίο έχει ούτε ένα πενηνταράκι στο βυθό του και ούτε με ενδιαφέρει, αυτό το κόλπο με την τουρκία πρέπει να πάψει. Ούτε λεφτά βγάζουμε, μόνο τα πετάμε σε όπλα, με αυτήν την διένεξη. Η τουρκία έτσι και αλλιώς έχει πάρει αυτό που θέλει. Το αιγαίο είναι γκρίζα ζώνη στην πράξη. Με κάποιον τρόπο (χάγη, απευθείας συνομιλίες) πρέπει να τα βρούμε μαζί τους και άμεσα. Επίσης απολύσεις και περικοπές σε καραβανάδες καριέρας και ενοποιήσεις στρατοπέδων δεν ακούγονται άσχημα ούτε καν στην ρητορική αριστερά (όποιος δεν μας ψηφίζει κλπ).
 Όμως πρέπει να βρούμε δουλειά για όλους. Πρέπει και χρειάζεται να φτιάξουμε δουλειά για όλους. (βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να δουλέψουν) (και κάποιες δουλειές που κανείς μας δεν καταδέχεται να κάνει). Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο. Πλούτος σημαίνει δουλειά για όλους. 
Ο δημόσιος τομέας πρέπει να δουλέψει, να συρρικνωθεί σταδιακά να γίνει φιλικός και υπηρέτης του πολίτη και να αρχίσει να δουλεύει. Για κάθε  φακελάκι που μας ζητάει  δημόσιος υπάλληλος,  να εισπράττει ένα που θα περιέχει μόνο οδηγίες για την έξοδο του προς την απόλυση. Τα φακελάκια δεν τα ζητάνε κάποιοι μόνο, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που τα προσφέρουν από μόνοι τους. Αντίστοιχα, καταγγελία και ποινή.
Το κράτος πρέπει να επενδύσει σε έρευνα και τεχνολογία. Δεν νομίζω να λείπει σε κανέναν μας η ολυμπιακή σήμερα, ούτε ο οσε αύριο. Το κράτος πρέπει να ελέγχει την αγορά και αν χρειάζεται να παρεμβαίνει, όμως δεν μπορεί να επενδύει άλλο χρήμα σε ψόφια άλογα. Πρέπει να πουλήσει (εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και μετατάσσοντας τις υπόλοιπες) και να επενδύσει αλλού. Η τελευταία επένδυση που έχει κάνει και έχει πάει καλά ήταν η cosmote. Η αμαρτωλή intracom του κόκκαλη πέρα από την ιδιαίτερη σχέση της με τον δημόσιο τομέα, έχει κάνει επενδύσεις και πήγε καλά και στο εξωτερικό. Το να στήσει τέτοιες επενδύσεις το κράτος είναι εύκολο, γοητευτικό και είναι ένα προϊόν που δεν έχει κάνει τόσο με το κόστος του, όσο με την τεχνολογική αξία του. Δες φιλανδία και nokia.
Ο έλληνας πολίτης πρέπει να αποκτήσει καταναλωτική συνείδηση. Πρέπει να μάθει να αγοράζει προϊόντα από τον τόπο του. Τα ντόπια προϊόντα πρέπει να είναι αν όχι καλύτερα,  εφάμιλλα με τα εισαγόμενα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να διορθωθεί είτε αυξάνοντας τις εξαγωγές (δύσκολο) είτε μειώνοντας τις εισαγωγές (ευκολότερο).   Στην παρούσα φάση πρέπει ανεξαρτήτως ποιότητας να μαζέψουμε τις εισαγωγές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα ταραχτούν λίγο και οι αντίστοιχες αγορές. Το κράτος πρέπει να βγάλει προγράμματα για την τυποποίηση και διαφήμιση των ελλ. προϊόντων. Πόσοι από αυτούς που βρίζουν την μερκελ, μετά δεν πάνε και της τα σκάνε είτε για bmw, είτε για ψώνια supermarket στο lidl.
Το κράτος πρέπει να μαζέψει το κόστος των υψηλόβαθμων λειτουργών του. Βουλευτές, δικαστές, διευθυντές, καραβανάδες, πανεπιστημιακοί θα πρέπει να κάνουν δίαιτα. Και άμα θέλουν. Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι βουλευτής ή δικαστής. Όποιος δεν τα φέρνει βόλτα με τα χρήματα που θα παίρνει ας παραιτηθεί και να αναζητήσει άλλη δουλειά. Ειδικά για τους βουλευτές μιας και έχει καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δεν υπάρχει 2η κουβέντα.
Στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να μαζέψει την αγροτική τράπεζα και να την ενώσει με τις υπόλοιπες μικρές και να παίξει δυναμικότερα στα επιτόκια αλλά και αυστηρότερα στα αγαπημένα της παιδιά τους αγρότες. Μια κουβέντα να το λες και εύκολο σχετικά να το κάνεις, αλλά πρέπει…….  
Πράσινη ανάπτυξη ……..για τους πολλούς, με τους πολλούς. Και όχι για τους λίγους, με τους λίγους.
Άμεσο πετσόκομμα στις επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και λοιπά. Δεν γίνεται να πληρώνουμε για να παίρνει ο σισέ και ο μιραλάς εκατομμύρια. Μια κωλόμπαλα βαράνε στο κάτω κάτω. Δεν γίνεται οι μαλάκες που παίζουν στοίχημα και προπο, να δίνουμε τα λεφτά τους στον ψωμιάδη και τον ζαγοράκη. Ένα μικρό συμβολικό ποσό λόγω της χρήσης του προϊόντος. Αυτό που σύμφωνα με τον μαρξ λέγεται ’’υπεραξία’’.
Το δημόσιο νοικιάζει κτίρια ενώ έχει στην κατοχή του άλλα κτίρια. Νοικιάζει τα δικά του για πενταροδεκάρες και νοικιάζει πανάκριβα αυτά που χρησιμοποιεί λόγω της συγγένειας διευθυντών, υφυπουργών, συνδικαλιστών και γραμματέων και λοιπών λαμόγιων. Ανασυγκρότηση, ορθολογισμός, συμμάζεμα. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ. Με απλά λόγια βάζουμε τον παπανδρέου τον 2010, να κάνει την δουλειά που είχε αναθέσει ο ελληνικός λαός στον σημίτη να κάνει το 1996.
Συνεχίζουμε με κωλόχερο στην εκκλησιαστική περιουσία, παίρνουμε ότι μπορούμε να πάρουμε, χωρίς να αδικούμε και την γιαγιά που άφησε ότι είχε και δεν είχε στο σκήνωμα του άγιου ονούφριου, και τα δίνουμε στην παιδεία και στα σχολεία. Κάνουμε και δυο τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μη φεύγουν και τα βολεμένα στο εξωτερικό, και καταργούμε τα ιδιαίτερα. Όποιον καθηγητή τσιμπάμε με ιδιαίτερα τον στέλνουμε από εκεί που ήρθε.     

επίσης στο αιγαίο έχουμε ένα σωρό ξερονήσια, θα μπορούσαμε να βάλουμε τίποτα ανεμογεννήτριες εκεί, και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις στέγες στις πόλεις γιατί ο ήλιος και ο αέρας δεν μας έλλειψαν, και αφού μπορούν να παράγουν ρεύμα ας γίνουμε παραγωγοί. Να πουλάμε και εμείς κάτι, γιατί μόνο αγοράζουμε. 
Το ότι πουλάμε τα ασημικά πχ οτε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέο οτε. Το κράτος έχει αυτήν την δυνατότητα. Δεν χρειάζεται να ιδιωτικοποιήσεις όλες τις τράπεζες για να την πατήσεις όπως η ιρλανδία, μπορείς να φτιάξεις μια σύγχρονη τράπεζα από το πουθενά. Το κράτος είσαι ρε μεγάλε. Το αν μια καλοστημένη νέα κρατική επιχείρηση μπορεί να πιάσει, εξαρτάται και από τους πελάτες. Και ο πελάτης και ο πωλητής σε αυτήν την περίπτωση είσαι εσύ. Πόσα κορόιδα εκεί έξω δεν έχουν τις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες. Όχι αυτές στην ελβετία ρε κουτά , την εμπορική την γενική την Citibank και άλλες τόσες εδώ στην ελλάδα εννοώ. Μην το κάνουμε σαν το κρατικοδίαιτο ραδιόφωνο του συνασπισμού ’’Στο κόκκινο’’, που χτυπάει και καλά τις τράπεζες, και κάθε μια ώρα εδώ και χρόνια (από εποχή ρουσσόπουλου) παίζει διαφήμιση του ’’ταχυδρομικού ταμιευτήριου’’.
Κάποτε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι καταναλωτικές ενώσεις. Αύριο για παράδειγμα και για 2 εβδομάδες κόβουμε το κρέας γιατί το έχετε πανάκριβο. Όταν χρειάζεται. Όταν πρέπει.
Αυτήν την λίστα μπορείτε να την συμπληρώσετε μόνοι σας.  Μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε ή αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε την επανάσταση (στα λόγια).   
Όλα αυτά μέχρι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη κρίση του συστήματος.

πετρος π.

τελευταία έξοδος ρίτα χέϊγουορθ

την μόνη ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να κάνει η αριστερά  για την έξοδο από την κρίση είναι α) ουμανισμός και β)δουλειά για όλους.
ανά άτακτα χρονικά διαστήματα το σύστημα χρειάζεται διόρθωση. ζούμε μία διόρθωση του συστήματος. το οικονομικό μοντέλο που θρέψαμε και μας έθρεψε έχει περάσει σε εντροπία και αστάθεια. η τελευταία σημαντική διόρθωση ολοκληρώθηκε με τον 2ο παγκόσμιο  πόλεμο. έχουμε ωριμάσει ώστε να  απορρίπτουμε αντίστοιχες λύσεις. αντιθέτως περιφερειακοί πόλεμοι μακριά από την γειτονιά μας δεν μας ενοχλούσαν μέχρι πρότινος. μας ενοχλούν τώρα λόγω του κύματος μεταναστών που αναζητούν την τύχη τους, στις τύχες μας.  η απληστία είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μας και την καλύψαμε πίσω από τις λέξεις ευμάρεια, κεκτημένα δικαιώματα, και κοινωνική εξέλιξη. εκεί που προχθές ονειρευόμασταν  τζάμπα διακοπές στο χωριό των γονιών μας, χθες ψάχναμε για δωμάτιο στο aldemar και το robinson, και ένα διήμερο στην ρόδο.   την ίδια ώρα που σπρώχναμε κάποιους άλλους στην ανεργία και την ανέχεια. το δικό τους έλλειμμα αυτόματα δικό μας πλεόνασμα. κάπως όπως η γερμανία με τις  χώρες pigs. χάνοντας την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο μας.
ξοφλάμε το νέο μας αυτοκίνητο, δίνοντας 1ευρώ στο παιδάκι με το απλωμένο χέρι στο φανάρι.
και όταν μας ζήτησαν πίσω τα δανεικά τους είπαμε  είναι άδικο, τα επιτόκια που μας έχετε βάλει είναι ληστρικά και δεν θα σας τα δώσουμε πίσω. θα επαναστατήσουμε.



γιατί πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε οι τραπεζίτες, οι άλλοι πολιτικοί, οι πλούσιοι, όλοι εκτός από εμάς.  μπορεί να ζούμε καπιταλιστικά αλλά είμαστε αριστεροί!!!  μπορεί να κλέβουμε, αλλά το κάνουμε για να χτυπήσουμε το σύστημα από μέσα. μπορεί να πηγαίνουμε 500 φροντιστήρια αλλά το κάνουμε για να περάσουμε σε μια σχολή και μετά να διορθώσουμε τις αδικίες του βίαιου συστήματος. μπορεί να δολοφονούμε κανέναν γκόλια, ή αλεξάκη αλλά το κάνουμε γιατί είμαστε επαναστάτες και καθαρίζουμε την σαπίλα. (όχι δα γιατί μικρούς μας πηδούσε ο γέρος μας).
κάποιους δεν τους έφτανε η μόνιμη δουλειά στο δημόσιο, ήθελαν και επιδόματα και λούφα και αργοσχολία, μετά ήθελαν και 2η μαύρη δουλειά και μετά φακελάκι από την πρώτη. κάποιους δεν τους έφτανε η δική τους δουλειά με το πολύ καλό κέρδος ήθελαν και το μεροκάματο των εργαζομένων τους και τις άδειες τους και τις υπερωρίες τους, και να τους γαμάνε και να ακούν και ευχαριστώ.
απλά αν δεν κάτσουμε να δούμε τις μαλακίες που κάναμε, και κάνουμε ακόμη, όσα δάνεια και αν μας δώσουν, όσες επαναστάσεις και αν γίνουν, όσοι κεφαλαιούχοι και αν πάνε στην γκιλοτίνα, πάλι στα ίδια σκατά θα αράξουμε. απλά θα αλλάξουν λίγο τα πρόσωπα. θα δει εξουσία και ο αλαβάνος ρε παιδί μου. άντε και ο κωσταντίνου.   

 για αυτό επαναλαμβάνω ότι  την μόνη ρεαλιστική πρόταση που θα μπορούσε να κάνει η αριστερά  για την έξοδο από την κρίση είναι α) ουμανισμός και β)δουλειά για όλους.

κώστας χ.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

sabotaz 1

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1 ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 45 ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ ΠΟΥ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ οι ιδιοι ΚΑΙ ΤΩΡΑ τους ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΥΝ. ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ.
ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΑΛΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ;
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
ΕΠΙΣΗΣΗ ΑΝΑΡΩΤΙΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΕΓΓΥΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ;
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΟΤΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ,
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ’ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ’’ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ 45 ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ’’ΞΑΠΛΟΠΟΥΛΟΥ’’. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ; ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ 45 ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ;
και οι μηχανοδηγοι του οσε και ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι γενικοτερα υποτιθεται ότι δουλευουν για εμας. εμεις φτιαξαμε και πληρωνουμε αυτες τις θεσεις εργασιας για να εξυπηρετουν πρωτα πρωτα εμας; δεν πληρωσαμε τον οσε για να πλουτιζουν μονο οι υπαλληλοι του αλλα για να κινουνται οι πολιτες. ετσι απλα ειναι τα πραγματα.
στο κατω κατω όποιος δεν γουσταρει, κοβει την γκρινια, πηδάει απο το τρενο, και αναζητεί δουλεια στον ιδιωτικό τομέα.
απλά εκει αν βρει δουλεια, και αν αντέξει στην αληθινή πίεση, σε περίπτωση λουκετου να ξέρει, δεν υπάρχει δυνατότητα μετάταξης.





γιώργος δ.