Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

μπερδεμένος ελέφαντας


Τα μέτρα που συζητά η 3κομματική κυβέρνηση για την δόση των 31,5 είναι τα πλεον επώδυνα των τελευταίων ετών. Δυσχερέστερα και σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε τον μάιο του 12 (και δεν πήραμε). Μεγάλη επιτυχία!!!! Αλλά τότε είχαμε εκλογές, και είχαμε χρόνο και για δεύτερες στην σειρά. Ας μου εξηγήσει κάποιος που είναι η επαναδιαπραγμάτευση, τι καλύτερο πέτυχε ο ρήτορας αντώνης, τι καινούριο έφερε η κυβερνητική τόλμη της δημαρ, και η τρικυμία εν κρανίω του μπένι στην καρέκλα του αρχηγού κόμματος, και η αντιπολιτευτική δίνη του τσίπρα. Που είναι οι προεκλογικές ισοδύναμες μαλακίες που ψηφίσαμε, πόσες ημέρες χρειάζονται να κλείσουν μια υπηρεσία με 10διευθυντάδες και κανέναν υπάλληλο, πόσες ημέρες χρειάζονται για να σταματήσουν τις χορηγίες στις ποδοσφαιρικές αλητείες, πόσες ημέρες για να βάλουν την εκκλησία να πληρώνει τους υπαλλήλους της; Επιτέλους πόσες ημέρες χρειάζονται για να γίνει κυβέρνηση των ελλήνων και όχι κυβέρνηση για τον λιάτσο, την σαλαγκούδη, και τον σούρλα.

Ο τσίπρας λέει δεν θέλει εκλογές αλλά λαικό αγώνα να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή που εκλέχτηκε πριν 4 μήνες! Δηλαδή για την δική του κυβέρνηση πόσους μήνες θέλει διορία; τον φτάνουν 4 μήνες όπως οριοθετεί την διάρκεια της κυβέρνησης σαμ-μπενι-φώτης ή μήπως ο ίδιος θα χρειαστεί τα χρόνια του φιντέλ; Στις πόσες του μήνα θα έχει σοσιαλισμό;
Ακόμη πληρώνουμε τις παπαρολογίες του ανυποχώρητου σαμαρά τον απρίλιο του 10 και την ατολμία της δημάρ να προχωρήσει στην ευθύνη στην ίδια χρονική περίοδο, και τις τρικλοποδιές του μπένι και του βαθέως εαυτού του εναντίον όλων. Ακόμη πληρώνουμε την αδυναμία των λογικών να πετάξουν έξω από το καράβι τα ποντίκια που μασούσαν το σκαρί, και την αδυναμία την δική μας να απαιτήσουμε την κυριαρχία της λογικής στις μαλακίες των ψεκασμών και των ελληναράδων.
Ο χρόνος πέρασε και εμείς αναλωθήκαμε σε στρουθοκαμηλισμούς, παραμυθίες, δοξολογίες, ονειρώξεις. Είμαστε με το κεφάλι στην λαιμητόμο και αναρωτιόμαστε για την χωρίστρα μας, αν την φτιάξουμε προς τα αριστερά ή προς τα δεξία. Ή μήπως να την ξυρίσουμε τελείως και να φορέσουμε μαύρα μπλουζάκια ντοπαρισμένα.
Οι λύσεις είναι μπροστά μας, πάρε τα λεφτά και τρέχα. ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΧΘΕΣ. Τρέχα να κερδίσουμε τον χρόνο, να φτιάξουμε δουλειές, να μοιραστούμε το ξεροκόμματο που έχουμε για μάσα, να σηκώσουμε τα μανίκια όχι για ξύλο, αλλά για κασμά και αξίνα. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό του γραφειοκρατικού μηχανισμού, γιατί δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί άλλο το κράτος μας να πουλάει χαλιά και κιλίμια, δεν γίνεται άλλο να μαζεύει τα σκουπίδια, δεν γίνεται άλλο να τρέφεται από τους υπόλοιπους. Θα πρεπει να αρχίσει να βγάζει και αυτό τα έξοδα του.
Κάποτε όταν τα λεφτά περίσσευαν (ποτέ δεν περίσσευαν βέβαια) το κράτος όφειλε να πάρει μια προβληματική εταιρία να την κλείσει ή να την στήσει πάλι στα πόδια της. Οι κρατικοδίαιτοι πια υπάλληλοι της αρκούνταν σε αυτό και μόνο, δεν τους ενδιέφερε ότι μέχρι και χθες ήταν υποψήφιοι άνεργοι, τους αρκούσε η σίγουρη ασπίδα της δημόσιας προστασίας, και κανείς δεν δούλευε. Καμία προβληματική δεν σταμάτησε να είναι προβληματική, και καμία δεν έκλεισε, γιατί οι εργαζόμενοι της βολεύτηκαν σε αυτό που κατηγορούσαν, στην αδράνεια της αργομισθίας. Το κράτος μας είναι μια προβληματική επιχείρηση όπως η ολυμπιακή, η πειραική πατραική, η softex και εμείς είμαστε οι υπάλληλοι της. Ή θα δουλέψουμε όλοι μας και θα τα καταφέρουμε ή θα κλείσουμε ηρωικά και πένθιμα. Η συμπεριφορά που έχουμε μέχρι τώρα από τους εταίρους μας, είναι ευνοικότερη από αντίστοιχη δική μας σε αντίστροφη περίπτωση. Οι αργόμισθοι θα πρέπει να δουλέψουν και να φτιάξουν δουλειές για τους άνεργους . Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο.

Δεν γίνεται ο οργανισμός απασχόλησης εργατικού δυναμικού να έχει ως μόνη εφαρμογή την πληρωμή του επιδόματος, δεν γίνεται να είσαι μια στατιστική στον υπάλληλο του που σε γράφει και σε ξαναγράφει κάθε μήνα μέχρι να περάσει το δικαίωμα σου στο επίδομα ανεργίας. Και μετά δεν υπάρχεις γι αυτόν και για κανέναν. Ο υπάλληλος του οαεδ πρέπει να σου γεννήσει δουλειές, πρέπει να κάτσει από πάνω όπως κάνει κάθε συνάδελφος του στη βόρεια ευρώπη, να σου φτιάξει δουλειά στο κεφάλι σου. Αυτή είναι η δουλειά του. Η δουλειά του δεν είναι να πληρώνει επιδόματα ανεργίας, η δουλειά του είναι να μην χρειάζονται επιδόματα ανεργίας, μόνο επιχορηγήσεις για νέους επαγγελματίες και προγράμματα απασχόλησης. Αν δεν ξέρει τι και πως, μπορεί να αποχωρήσει. Τουλάχιστον να σταματήσει να στέκει εμπόδιο.
Δεν ξέρω τι άλλο θέλει ένας καθηγητής από το να δουλεύει 42 εβδομάδες με 19,5 ωρες μάθημα με 18 μαθητές ανά τάξη, δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται για να διδάξει στα παιδιά του στην τάξη και εκτός αυτής, αν δεν ξέρει τι και πως, μπορεί να αποχωρήσει. Τουλάχιστον να σταματήσει να στέκει εμπόδιο. Ως πότε θα κατηγορεί το αόριστο σύστημα; Πότε θα ζητήσει ευθύνες από τον εαυτό του;
Δεν ξέρω τι άλλο θέλει ένας φαρμακοποιός από 15% κερδος και έτοιμη πελατεία χωρίς κανέναν κόπο και ρίσκο, απλή η δουλειά του αρωσταίνουμε θέλουμε γιατρό και φάρμακα. Γιατί να μην αφήνει και άλλους να κάνουν την δουλειά; Πως γίνεται ο απόφοιτος φαρμακευτικής να μην μπορεί να ανοίξει ένα φαρμακείο; Τι σκατά έχουν τα ράφια του μαγαζιού τους που είναι ιδανικά για παιδικό γάλα και δεν έχουν τα ράφια του supermarket; Αφού δεν τα θέλουν στα ράφια του supermarket γιατί δεν μειώνουν τις τιμές το ίδιο και αυτοί. Γιατί θέλουν και την αποκλειστικότητα και όλο το κέρδος; Από πού ψωνίζουν για το σπίτι τους οι φαρμακοποιοί; από τα μπακαλικάκια ή μήπως από τα μεγάλα supermarket αλυσίδες; Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο. Και αν συνεχίσουν να είναι εμπόδιο μάλλον σε λίγο αντί για λαθρεμπόριο καυσίμων θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το λαθρεμπόριο φαρμάκων!
Δεν ξέρω τι άλλο θέλουν οι 40ρηδες συνταξιούχοι και άγαμες θυγατέρες, οι φωτόπουλοι και οι μπαλασόπουλοι. Δεν ξέρω πόσα ακόμη χρειάζονται να βγάλουν στην ελβετία οι λάτσηδες και οι αγγελόπουλοι, και οι μπόμπολες και οι υπόλοιποι της παρέας, μήπως κάποτε θα πρέπει να σημειώσουν και καμιά λογιστική ζημιά στα πορτοφόλια τους και να διατηρήσουν, αν όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας; Μήπως να ρισκάρουν και αυτοί κάποτε;
Κανένας συνδικαλιστής ελληναράς δυ δεν είπε να δώσει την θέση του σε άνεργο, κανένας ιερέας της παπαδοκρατίας δεν έχασε γραμμάριο, κανένας κρατικοδίαιτος εργολάβος δεν μείωσε την κραιπάλη του, κανένας φαρμακοτρίφτης δεν έχασε τον ύπνο του. Κανένας δεν πλήρωσε φόρο και φπα για ακάλυπτη επιταγή, και μετά και την επιταγή από την τσέπη του εννοείται. Αν δεν ξέρουν τι και πως, μπορούν να αποχωρήσουν. Τουλάχιστον να σταματήσουν να στέκουν εμπόδιο.


Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν γίνεται να προσλάβεις υπάλληλους όταν δεν έχεις λεφτά να τους πληρώνεις, δεν γίνεται το 80% των εσόδων σου να τροφοδοτεί μισθούς και συντάξεις. Θέλουμε κράτος να μας προσφέρει υπηρεσίες, όχι κράτος νταβατζή και αφεντικό στο κεφάλι μας. Όχι κράτος μινώταυρο που απαιτεί θυσίες για να συνεχίσει να τρέφεται από τις σάρκες μας. Αλλά κρατικό μηχανισμό που να μας προσφέρει έργο και να μας ανταποδίδει τους κόπους μας.
Μέχρι πότε θα δημιουργούμε ακόμη πρωτογεννή ελείματα; Μπορούμε να πάψουμε αύριο το πρωί, και να πάμε να διεκδικήσουμε δικαίως με το σπαθί μας επαναδιαπραγματευση, αναδιαπραγματευση, ισοδύναμα μέτρα ότι θες; Αρκεί να δείξουμε πρωτογεννές έλλειμμα μηδέν. Πόσο δύσκολο είναι. Σίγουρα λιγότερο δύσκολο, από το να κόβεις οριζόντια μισθούς και συντάξεις σε κάθε νέα δόση και να σπρώχνεις χιλιάδες στην ανεργία. Την δόση του μαίου θα την πάρουμε καλό νοέμβρη και τις άλλες 2 δόσεις που υπολείπονταν μέχρι τότε, θα τις ψάχνουμε με το μακαρόνι. Τα μέτρα που ήταν να πάρουμε τον απρίλιο τα ψηφίζουμε τον νοέμβριο τα εφαρμόζουμε του αγίου ανήμερα και μετά ψάχνουμε να βρούμε κιόλας γιατί δεν έπιασαν. Πέρασαν αλλά δεν ακούμπησαν. Και μετά θα είμαστε πάλι δικαιωμένοι ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ να διαθέσουμε να αγοράσουμε τα πεθαμένα ομόλογα μας στο 1/5 της αξίας τους και να σβήσουμε χρέος.
Ευτυχώς μέχρι τότε έχουμε μαλακίες να λέμε, ο τσίπρας είναι κοτζαμ αντιπρόεδρος του αριστερού κομματος, τι να μας πει ο προεδράκος της σοσιαλ διεθνούς, ο βαρουφάκης είναι καθηγηταράς στο πανεπιστήμιο της κάτω κολοπετινίτσας στο αστράλια τι να μας πει ο επισκέπτης καθηγητάκος του χάρβαρντ; Ο τράγκας είναι διαβητικός και θα κόψει το ραδιόφωνο γιατι έκανε λέει εγχειριση καταρράκτη (!!!), θα ζήσουμε τον χειρότερο χειμώνα από το 1941 (το 42 εννοούσε o alex προφανώς), αριστερίστικη πολιτική ανυπακοή στους προσκυνημένους ή χρυσαυγίτικη εθνική ανυπακοή στους προσκυνημένους , οι ρώσοι αδελφοί ζητάνε βαριά ανταλάγματα για να δανείσουν τους κύπριους αδελφούς τους πάει το τζάμπα που θα δάνειζαν τους ελλήναράδες, και να βρούμε και καμιά καινούρια λίστα να ασχολούμαστε.


Γιατί ο στυλιανίδης και ο παναγιωτόπουλος και τα άλλα ‘’σπουδαία μυαλά’’ δεν λένε τσολάκογλου τον σαμαρά και προσκυνημένο, γιατί η αντίσταση του βουνού σταμάτησε στις γόβες της πιπιλή και της παπακώστα, γιατί δεν γίνανε τα μποτάκια της μπιρμπίλης.
Ως πότε ο κουβέλης και ο κάθε κουβέλης θα δέχεται καραγκιοζάκια να κάθονται στο υπουργικό συμβούλιο; Αυτό περιμέναμε τόσα χρόνια από την αριστερά της ευθύνης; Το open government δεν μας άρεσε, δεν μας άρεσαν οι επιλεγμένοι με βιογραφικά γιαννίτσης και ο σπινέλλης, μας αρέσει ο σίμος και η Barbie της ετ3 και τα κομματικά τους ένσημα. Δεν μας άρεσε που το υπουργικό συνεδρίαζε κυριακές σαββάτα, μας αρέσει που συνεδριάζει στην χάση και στην φέξη; Δεν μας άρεσε να παίρνουμε τις δόσεις στην ώρα τους, προτιμούμε να τις παίρνουμε μετά πολύ μετά, όταν δεν φτάνουν ούτε για τον σκοπό που έχουν υπολογιστεί, αλλά μόνο για να κλείσουν τις νεες υφεσιακές τρύπες που δημιουργήθηκαν στο μεταξύ, και το νέο χρέος που δημιουργούμε. Δεν μας άρεσε η ‘’διαύγεια’’ προτιμάμε τα λεφτά να χάνονται να εξαερώνονται. δεν μας άερσε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι διαβουλεύσεις, θέλουμε οι αποφάσεις να βγαίνουν από τον υπουργό και τον συμβολαιογράφο του. Δεν μας άρεσαν τα φωτοβολταικά, προτιμάμε καυσόξυλα και λιγνίτη. Δεν μας άρεσε η κάρτα αποδείξεων και η μηχανογράφηση, προτιμάμε τα τεφτέρια.
Πότε θα αφήσουμε το καινούριο να πάρει την θέση του παλαιού; Πότε το κράτος θα πάψει να είναι ο Δίας που σκοτώνει τα παιδιά του - οτιδήποτε πάει να τον παραμερίσει;
Αλήθεια η απλή αναλογική τι έγινε; Κανείς δεν την θέλει πια;
γιώργος δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου