Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Κάτι βαρετό αλλά απαραίτητο (αριθμοί).
Φαντάζομαι ότι έχετε βαρεθεί να ακούτε την ιστοριούλα του μπρεχτ και την αδράνεια του ήρωα στις δίωξεις για τους εβραίους, κομμουνιστές, τσιγγάνους, ρωμαιοκαθολικούς που καταλήγει ‘’Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου.’’
 Το 2011, σε πραγματικά νούμερα πια, σχεδόν απολογισμός, η κεντρική κυβέρνηση είχε έσοδα 53,8 δις € και δαπάνες (πλην τόκων) 60,3 δις € και τόκους 16,3 δις €. Δηλαδή είχε έλλειμα (με μια διόρθωση ταμειακών στοιχείων) 23,2 δις €.  Οk είναι οι τόκοι πολλοί το έχουμε ακούσει και το ξέρουμε. Αλλά λες το 2011 έχω πρωτογεννές έλλειμμα (χωρίς τόκους δηλαδή) 6,5 δις €. Το 2012 θα είναι περίπου 1,5δις. Άρα σου λέει ο άλλος σιγά τα λεφτά που δίνουμε, που δίνει το κράτος μας,  για συντάξεις και μισθούς. Πόσα ακόμη θα μας αφαιρέσουν, έχει φύγει το λίπος είμαστε στο κόκκαλο, δεν το βλέπετε; Μόλις 21,8 δις € είναι οι μισθοί και συντάξεις, και μόλις 17,7 δις € η κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex και ο καζακόμπαρουφακης. Με πόσα να ζήσει ένας λαός; Ρωτούν. Ενας λαός είναι οι 800χιλιάδες δ.υ. και οι 430χιλιάδες  συνταξιούχοι του δημοσίου. Γιατί για τους υπόλοιπους χεστήκαμε.

Το 2011, σε πραγματικά νούμερα πια, σχεδόν απολογισμός, η γενική κυβέρνηση είχε έσοδα 112,6 δις € και δαπάνες (πλην τόκων) 116,3 δις € και τόκους 17,14 δις €. Δηλαδή είχε έλλειμα (με προσαρμογή esa95) 19,5 δις €. €.  Οk είναι οι τόκοι πολλοί το έχουμε ακούσει και το ξέρουμε. Αλλά λες έχω πρωτογεννές έλλειμμα (χωρίς τόκους δηλαδή) 3,5 δις €. Αλλά  σου λέει ο άλλος τι είναι η γενική κυβέρνηση; Είναι ο κρατικός προυπολογισμός η κεντρική κυβέρνηση  που αναφέραμε παραπάνω συν η τοπικη αυτοδιοικηση, τα νοσοκομεία και οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, και τα νομικά πρόσωπα. Το σύνολο. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Το βαθύ κράτος. Ο φωτόπουλος, ο μπαλασόπουλος, ο κολλάς, ο πελεγρίνης, ο μουλόπουλος, το iphone  κινητό της ναταλίας δραγούμη δώρο από τον κο μουλόπουλο, οι κουρτίνες στο γραφείο του δήμαρχου, το εφαπαξ 300χιλιάδες ευρω σε κάθε υπάλληλο της βουλής, το πάρτυ με τα σκουπίδια και τις παράνομες χωματερές,   ………. Αλλά και μαζί και όλοι οι συνταξιούχοι.  Εδώ ο λαός αυξάνετε και φθάνει τους 1,1 εκ δ.υ. εργαζόμενους  του στενού και ευρύτερου δημ. τομέα και λογικά το σύνολο των 3εκ. συνταξιούχων (για αυτό τον αριθμό δεν είμαι σίγουρος)
Τα 26,5 δις € των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης (από τις συνολικά 60,3 δις €), πάνε βόλτα στα ταμεία των δήμων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ερτ, εκκλησίας, ΟΣΕ κλπ. Πάει στα ταμεία των οργανισμών που απεργούν γιατί υποτίθεται δεν επιβαρύνουν το κράτος και είναι κερδοφόροι. Τα 26,5δις είναι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προυπολογισμό στην γενική κυβέρνηση.  Το έλλειμα 19,5 δις € είναι 9,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. Το αεπ για το 2011 ήταν 215 δις €. Αν δηλαδή (κάτι που είναι αδύνατον και άδικο) η κεντρική κυβέρνηση δεν έκανε πάσα τα 26,5δις από τα έσοδα της στον οσε, δήμους κλπ, αν δηλαδή τα υπόλοιπα μέλη της γενικής κυβέρνησης την έβγαζαν με τα δικά τους έσοδα τότε μάλλον δεν θα είχαμε ελλείμματα και δανεικά και μνημόνια και χαράτσια.   Αλλά μήπως είναι πολύ πιο άδικο να μειώνονται τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, να κόβονται συντάξεις, να ξανάπληρώνεις 25ευρω για να νοσηλευτείς, να απολύονται χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι, να πληρώνεις σε φόρους άμεσους και έμμεσους το 47% των εσόδων σου;   
Στην γενική κυβέρνηση το κόστος μισθών + συντάξεων + κοινωνικών παροχών το 2008 ήταν 73,6 δις €, το 2009 80 δις €, το 2010 ήταν 74,7 δις €. το 2012 θα είναι περίπου 51δις . Μόλις,  που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex.
Δεν είμαι ούτε οικονομολόγος, ούτε δημοσιογράφος, ένα μηνιαίο δελτίο του γενικού λογιστηρίου του κράτους κατέβασα στον υπολογιστή μου και τύπωσα μερικές  σελίδες του. Μόλις,  που λέει και ο στρατούλης και ο λαφαζάνης και ο alex. Μπορεί να τα διάβασα σωστά μπορεί και λάθος, τσέκαρε τα και μόνος σου. Μην εμπιστεύσαι κανέναν. Διάβασε τα μόνος σου.  Ελάχιστοι ‘’δημοσιογράφοι’’ και ελάχιστοι ‘’οικονομολόγοι’’ έχουν κάνει όμως το ίδιο με εμένα. Οι περισσότεροι αρλουμπολογούν, άλλοι γιατί πληρώνονται σε δολλάρια στο σιάτλ, άλλοι γιατί πληρώνονται σε στερλίνες στην έδρα αφρικανικών σπουδών στο λονδίνο, άλλοι γιατί πληρώνονται σε δραχμές, και άλλοι γιατί δεν πληρώνονται καθόλου γιατί τα ‘’αφεντικά’’ τους ταίζουν υποσχέσεις και κιτρινισμό. Α, κάποιοι ίσως μια ημέρα γίνουν και βουλευτές, έτσι θα είναι πιο χρήσιμοι στα αφεντικά τους. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά κόμματα και κυρίως πολλοί μπερδεμένοι ψηφοφόροι. Εκπαιδευμένοι από αυτούς.
Όσο τα υποβρύχια που γέρνουν θα πληρώνουν μισθούς στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία σκαραμαγκά, όσο βαγόνια-φαντάσματα θα μεταφέρουν λαθραία τσιγάρα για να συμπληρώνουν το εισόδημα υπαλλήλων του οσε,  όσο από τα τσιγάρα του άνεργου  θα πληρώνεται η σύνταξη των αγωνιστών  βουλευτών μίκη θεοδωράκη και αλέκου αλαβάνου και ένα σωρό ακόμη, όσο από τις απλήρωτες υπηρεσίες φαντάρων θα πληρώνονται οι μισθοί καραβανάδων στρατόκαβλων, όσο από την θέρμανση κάθε σπιτιού θα πληρώνεται ο περιφερειάρχης ψωμιάδης και αδέλφος του, όσο το αγγελιόσημο από  τις διαφημίσεις του κάθε ενδιαφερόμενου θα πληρώνει τις συντάξεις των δημοσιογράφων τράγκα και ταρζάν κλπ, όσο από τις κρατήσεις στους μισθούς εργαζομένων των 586ευρω θα χρηματοδοτείται η συνδυκαλιστική δράση και τα ταξίδια του προεδρείου της γενοπ δεη, όσο από τα επιδόματα αλληλεγγύης δεν πλρώνονται επιδόματα ανεργίας αλλά οι μισθοί στους υπάλληλους οαεδ που σε καταγράφουν στην λίστα-στατιστική ανέργων, και όταν από τους φόρους κάθε neoset που πτωχεύει και εργαζόμενου σε αυτήν επιμένουμε να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα του οσε, τότε ίσως κάποια στιγμή καταλήξουμε στο ότι δεν έχει μείνει τίποτα ζωντανό να τροφοδοτεί το έλλειμμα του ‘’θαυμάσιου γενναίου’’ κόσμου του δημόσιου γραφεικρατικού τομέα.  Το έλλειμμα του τελευταίου αυτοκράτορα.
Από το 2004 εως το 2009, υπολογίζοντας τα 6 χρόνια της γαλάζιας ξενοιασιάς, το πρωτογεννές έλλειμμα του  τελευταίου αυτοκράτορα ήταν συνολικά (επαναλαμβάνω χωρίς να υπολογίζουμε την δαπάνη των τόκων του χρέους) 56δις  €.  Μόλις!!!!!
Όχι ακριβώς!!! Όχι μόνο!!! Τα 56 δις δημιούργησαν νέα δάνεια, νέους τόκους, καθυστερήσεις πληρωμών βεβαιωμένων χρεών του δημόσιου σε ιδιώτες, ακυρώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, νέους φόρους, χαράτσια (σαν αυτά που δεν πληρώνει ο αλέξης αλλά ακόμη δεν τα έχει καταθέσει ούτε στο κεθεα που είχε υποσχεθεί), ‘’εθελοντικό’’ κούρεμα ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες και ασφαλιστικά ταμεία,  χρεοκοπία, εσωτερική υποτίμηση, φαύλος κύκλος.
Οπότε όταν είπαν-είπαμε  να απολύσουν μερικούς δημόσιους υπάλληλους κανείς μας σύμφωνα με τον μπρεχτ δεν είχε μείνει για να αντισταθεί μαζί τους. Και αν θεωρήσεις ότι 100χιλιάδες απολύσεις θα ‘’εξοικονομούσαν’’ θεωρητικά 2,2δις ευρώ, αντιστρέφεις το ερώτημα και ρωτας αν οι 800χιλιαδες δυ αντί για απολύσεις δεχόντουσαν να μοιραζόντουσαν 2,2δις λιγότερα, δηλαδή όχι  21,8δις ευρω  μισθοδοσία  αλλά 19,6δις ευρώ , εσείς τι θα επιλέγατε;
 Πολύ φοβάμαι ότι η πραγματική απάντηση τους, θα ήταν  να απολυθούν 100χιλιάδες συνάδελφοι τους, αρκει να μην είναι αυτοί στην λίστα, και όχι να μειωθούν και άλλο οι δικοί τους μισθοί. Οι υπόλοιποι δεν έχουν-έχουμε τέτοιο θεωρητικό δίλημμα. Την προηγούμενη εβδομάδα η γυναίκα μου απολύθηκε από το μαγαζί που εργαζόταν και μπήκε στην λίστα ανεργίας – μια ακόμη στατιστική του αρμόδιου υπαλλήλου του οαεδ, και  ίσως αφορμή για απαίτηση αύξηση του  πριμ παραγωγικότητας του.    

γιώργος δ. 

3 σχόλια:

 1. συμπληρωματικό. Ξέρετε για πόσα κατέρρευσε η Αργεντινή;Η Αργεντινή, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αυτή που θα μπορούσε να ταίσει κρέας όλο τον κόσμο.Για περί που 40 δις ευρώ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ δημοσίου χρέους. Τα μισά από ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΑ του τελευταίου προυπολογισμού του Αλογοσκούφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ουπς!!! Το παράκανα. ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΨΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. fineas από οτι διαβασα και εγω παραπανω στο κειμενο του γιωργο δ. και από ενα pdf που κατεβασα δεν προκυπτει πουθενα αυτο που λες για τον αλογοσκουφη (που δεν τον παω καθολου και τον θεωρω από τους μεγαλύτερους υπεύθυνους). Το μεγαλύτερο έλλειμμα ήταν 24δις πρωτογεννες και 12 δις τοκοι του παπαθανασιου επί καραμανλη το 2009.
  κατα τα λοιπά συμφωνω απόλυτα με το αρθρο και κυριως επειδη με εβαλε στην πριζανα κοιτξω και μονος μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή